Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

€˜Geld aandelenverkoop FC Twente moet naar het voetbal €™

350433 856969 1

FC Twente heeft maandagavond een plan gepresenteerd voor de verkoop van aandelen. Details ontbreken nog. Maar duidelijk is dat veel potentiële aandeelhouders willen dat hun eventuele investering ten goede komt aan het voetbal en niet wordt gebruikt voor het aflossen aan de gemeente.

Zoals gemeld, wil FC Twente een minderheidsbelang van de aandelen in de club aan sponsors verkopen om op die manier geld te genereren om zo snel mogelijk te promoveren naar de eredivisie. De club weigert elk commentaar, omdat publiciteit dit proces ernstig kan verstoren , zoals algemeen-directeur Erik Velderman het uitdrukt.

Enkele potentiële kopers van de aandelen melden dat er een modus moet worden gevonden waarbij de euro s die naar de club vloeien niet rechtstreeks worden doorgesluisd naar de gemeente of fiscus. Want daar heeft niemand zin in. Nieuw kapitaal moet voor de toekomst worden gebruikt, niet voor het verleden.

Precair
De situatie is precair omdat de club kapitaal wil aantrekken, terwijl de gemeente Enschede nog veel geld tegoed heeft en er ook nog een miljoenenclaim van de Belastingdienst wacht.

FC Twente heeft nog geen officieel verzoek ingediend om rente en aflossing over de gemeentelijke lening van 17 miljoen voor komend seizoen op te schorten. Dat zegt demissionair wethouder van Financiën Eelco Eerenberg. Ook de gemeente zit wat dat betreft in een lastig parket, omdat er nog geen nieuw college is. Mocht een dergelijk verzoek officieel worden gedaan, dan wordt het een zaak van de gemeenteraad , aldus Eerenberg.

Aflossing
Voor het seizoen 2018/2019 moet FC Twente 720.000 euro aflossing en 545.000 euro rente betalen aan Enschede. Vanuit de gemeentegarantie moet de club een risicopremie van 400.000 euro betalen aan de gemeente, omdat er anders sprake is van staatssteun. Daar komt nog 290.000 euro aflossing en 143.000 euro rente aan de Nederlandse Waterschaps Bank (NWB) bij in verband met een lening die hoort bij de garantstelling van 8,4 miljoen euro die ook door de gemeente is afgegeven. Dat alles zorgt in totaal voor 2,1 miljoen euro aan rente en aflossing.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.