Woensdag is het zo ver. Duizenden eindexamenkandidaten krijgen te horen of ze geslaagd zijn. Als ze willen dat meer mensen dat te weten komen, zullen ze dat zelf wereldkundig moeten maken. Scholen doen het niet meer.
Sinds 25 mei geldt de algemene verordening gegevensbescherming. In Nederland zorgt ze voor een versterking van privacyrechten, meer verantwoordelijkheid van organisatie en boetes bij niet naleven ervan. Voor scholen die gewend waren eindexamenuitslagen online en in de krant bekend te maken, betekent de AVG dat ze toestemming van de ouders of van de leerlingen (vanaf zestien jaar) nodig hebben. De meesten hebben dat niet kunnen regelen.
Veel rompslompEn dus staan er geen felicitaties met naam en toenaam op de websites van de carmelscholen. De stichting Carmelcollege zegt dat ze zich simpelweg aan de regels wil houden én zich veel rompslomp wil besparen. Hoewel er in het verleden nooit een klacht is geweest over publicatie noch van ouders, noch van de leerlingen zelf vindt de school de aanscherping van de privacybescherming door de AVG goed. Zeker als het om kinderen gaat ie het belangrijk , zegt woordvoerster Fijke Hoogendijk, Er wordt nu veel meer gedaan met data van mensen dan in het verleden.
Hoogendijk zegt dat het bestuur er snel uit was. Je hebt een keuze uit twee mogelijkheden: of iedereen expliciet toestemming vragen of je deze rompslomp besparen en je richten op lesgeven. Dan maar geen namen op de website en in de krant. Rompslomp wil volgens haar zeggen: formulieren maken, verzamelen, archiveren en lijsten met uitslagen aanpassen. Voor zover de woordvoerster weet zien alle scholen af van publicatie van de uitslagen. Hoogendijk: Het telefoonboek bestaat ook niet meer. Ik vind het veel belangrijker dát ze geslaagd zijn .
Geen reactieOok bestuursvoorzitter Charles Dams van de Openbare Scholengemeenschap (OSG) in Hengelo zegt het publiceren van uitslagen volgens de regels van de ACG niet georganiseerd te krijgen . Hij vertelt dat een collega elders in het land het wel heeft geprobeerd, maar die ontdekte nog een bijkomend probleem: een deel van de ouders reageert niet op de vraag om toestemming. De school kan dan ook die kinderen er niet bij zetten en besloot dan maar helemaal niets te publiceren. Dams: Dat is een redenering die ik wel kan volgen.
De voorzitter sluit niet uit dat het over een jaar weer anders is. Nu is de tijd tekort geweest om effecten te voorzien en mogelijkheden af te tasten. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor het gebruik van WhatsAppgroepen om roosterwijzigingen door te geven. Op basis van de AVG heeft OSG de klassen 1 en 2 geadviseerd die niet meer te gebruiken. In de andere klassen met oudere leerlingen mag dat nog wel. Dams zag dat liever anders.
De verordening heeft misschien bij tijd en wijle effecten die jammer zijn. Als je je op die effecten focust dan is het makkelijk om te zeggen dat de verordening flauwekul is. Maar ik vÃnd het geen flauwekul. Ik denk dat we goed moeten kijken waar nu werkelijk de grenzen liggen. Eind volgend schooljaar zijn we een heel eind. We zullen er onze weg wel weer in vinden.
In een schriftelijke reactie zegt een woordvoerder van de Authoriteit Persoonsgegevens dat de AVG deze mooie traditie niet in de weg hoeft te staan. Een school kan even een mailtje aan de toekomstige geslaagde(n) sturen of hij of zijn het goed vindt om gefeliciteerd te worden via de krant of de website . Want dat er toestemming nodig is, klopt.
Dat het wellicht toch zo simpel kan zijn bewijst het Canisius in Tubbergen en Almelo. De school heeft alle 390 examenleerlingen en ouders gemaild en op de site meegedeeld dat ze graag namen wil publiceren omdat we trots zijn op jullie . Daarop zijn maar twee afwijzende reacties gekomen: eentje wilde noch op de website, noch in de krant en een leerling wilde alleen op de website. Als er weinig negatieve meldingen zijn dan is het eigenlijk heel simpel , zegt directeur Maaike Hagedoorn. We moeten de AVG niet moeilijker maken dan ze is .
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Frans Nikkels