Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

'Oudste gymleraar van Nederland' uit Enschede gaat met pensioen

352042 download 22

Aan een radslag waagt hij zich niet meer, een vogelnestje in de ringen is geen probleem. Dirk van Dijk (71) is vrijwel zeker de oudste gymleraar van Nederland. Na 46 jaar gaat hij met pensioen.

Hij heeft een dubbel gevoel over zijn afscheid. "Je moet er een keer mee ophouden. Aan de andere kant: in Doetinchem was een collega die het bijna net zo lang heeft volgehouden als ik. En die was een jaar na zijn vertrek dood."

Hij moet er zelf om lachen. Dirk van Dijk is een monument in het docentenkorps van het Bonhoeffer College locatie Bruggertstraat in Enschede, beter bekend als het Ichthus College. Van Dijk staat er al sinds 1972 (!) in de gymzaal; zijn eerste leerlingen zijn nu 55-plus. Van 1959-1966 was hij er leerling.

Prijzen
Hoewel hij het zelf relativeert, heeft hij het 'Ichthus' op de kaart gezet als school die met sportteams (inter-)nationaal uitzonderlijke prestaties levert. Van Dijk nam 40 jaar geleden het initiatief om buiten de schooluren om leerlingen extra te trainen in handbal, volleybal en basketbal. Het leverde tal van prijzen op. "In het basketbal zijn we vier keer landskampioen geweest, in handbal drie keer en in het volleybal zo vaak dat ik het niet weet."

Achttien keer deed de locatie Bruggertstraat van het Bonhoeffer al mee aan het wereldkampioenschap volleybal voor schoolteams. Van Dijk reisde de wereld over met 'zijn' ploeg. "Van Israël tot Puorto Rico en Tsjechië."

Het is zijn aanstekelijke enthousiasme en zijn flexibiliteit, die hem tot een goede sportleraar maken, zegt collega Rinke Olthof (38). "Hij is ongelooflijk gedreven en weet dat ook over te brengen. En hij steekt ook veel energie in de underdogs."

BroodtrommelVelen op school kennen de anekdote van de leerling, die de broodtrommel van een ander vernielde. De dader kreeg van Van Dijk 10 euro met de boodschap: 'Ik ben benieuwd wat je gaat doen: zelf houden of een nieuwe trommel van kopen.' De volgende dag kreeg Van Dijk zijn geld terug en had de dader ook een nieuwe broodtrommel gekocht.

Hij glimlacht. Hij gebruikt vaker 'trucjes', zoals hij het noemt. "Waar ik echt blij van word, is als ik er in slaag om kinderen hun grenzen te laten verleggen. Dat ze zeggen: 'Ik had nooit gedacht dat ik dit zou kunnen.' Ik probeer altijd de druk bij ze weg te nemen. Dan zeg ik tegen ze: 'Dat het jou niet lukt, komt omdat ik het je nog niet goed genoeg heb uitgelegd'. Dat werkt vaak." Hij vindt de jeugd niet moeilijker dan vroeger. "Nu krijg je als leraar meer respons. Daar houd ik wel van. Maar brutaler? Nee, ze zijn vrijer, maar zeker niet onaangenamer."

Erepenning
Hij is trots op de erepenning van het Koninklijk Verbond van Leraren Lichamelijk Opvoeding. Hij kreeg hem in 2007, omdat hij met Herman Rotting van het Stedelijk Lyceum de landelijke politiek achter zich wist te krijgen. Het duo zette zich schrap toen CDA-onderwijsminister Van der Hoeven het aan scholen wilde overlaten of er wekelijks nog twee uur gym werd gegeven.

"We zijn toen met een bus leerlingen naar Utrecht geweest om het CDA-congres onder druk te zetten. Met succes: twee uur gym per week is een verplichting gebleven. Want zeg nou zelf: nog maar een uurtje gym per week, dat zou toch te gek zijn geweest?"

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.