Hij zegt wel eens gekscherend dat ze in drie generaties ongeveer 150 meter naar het centrum zijn opgeschoven. Van de C.F. Snuifstraat waar grootvader Workel vanaf halverwege de jaren dertig een kruidenierswinkel had, via de Oldenzaalsestraat waar zijn vader Bertus in 1969 van een winkel in feestartikelen begon. Tot aan de Heurne, waar ze nu zitten en waar ze wel zullen blijven ook. Al is er inmiddels sprake van een groeiend filiaal op internet.
Winkel in feestartikelenDie grootvader beëindigde zijn kruidenierswinkel zelf ergens in de jaren zeventig. Zijn twee zoons hadden er vanwege de oprukkende supermarkten geen trek in de zaak voort te zetten. De een ging in de noten en delicatessen, Bertus begon als lid van de Enschedese carnavalsvereniging (EKV) een winkel in feestartikelen. Dat was in die begintijd alles wat je kunt bedenken op het gebied van feesten, partijen en vrolijkheid. Kunstdrollen, plastic braaksel, goedkope pruiken, gekke brillen, boerenkielen, maskers, verkleedkleding, slingers, confetti en ga maar door.
Toneelteksten verkochten ze ook. En je kon er feestredes en liedjes kopen. Voor vijftig cent had je een loflied op een jubilaris, een jarige tante of een zoveel jaar getrouwd koppel. Je moest alleen zelf de namen even invullen. Ze verhuurden ook gelegenheidskleding: trouwjurken, trouwpakken, hoge hoeden, jacquets en smokings.
Niet zo florissantDe eerste jaren liep die winkel helemaal niet zo florissant, zegt zoon Pim. En hij citeert zijn moeder die destijds riep dat Bertus ondanks zijn winkel tijd genoeg had om de hele krant te lezen .
Daarom werd het assortiment uitgebreid met wat in die tijd nijverheid werd genoemd. Alles voor de creatieve mens. Van schetsboeken, tot potloden, penselen en acrylverf en van borduuringrediënten tot breiwol en pennen. Het logo van de twee getekende handen ontstond in die tijd, al waren het toen nog afdrukken van de handen van moeder Workel. Inmiddels is Bertus Workel een winkel met alles voor de knutselaar en professionele kunstenaar.
Lijstenmakerij
De feestartikelen behelzen nog een derde van de omzet. Ook letterlijk, want het drie verdiepingen tellende pand heeft er de bovenste etage voor ingeruimd. Ook is er een lijstenmakerij. Ooit voorzichtig begonnen door Bertus die posters en foto s inlijstte en daarbij niet terugschrok voor toepassing van het zogenaamde passe-partout. Bij Pim is dat deel van de winkel enorm uitgebreid. Mooi werk, vindt hij.
Niemand laat namelijk zomaar iets inlijsten, altijd zit er een verhaal achter, vaak emotioneel. Een borduurwerkje van een overleden oma, kunnen we ons voorstellen. Maar wat dachten we van een uit de vuilnisbak geviste afgelebberde knuffel van een inmiddels puberzoon? Of een motorbril? Hij kan er wel een boek over schrijven. Misschien is dat iets voor volgend jaar, als ze vijftig jaar bestaan.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Annina Romita