Wonen zoals thuis, dicht bij vrienden en familie. Met zorg op maat, 24 uur per dag, in een kleinschalig huis met een vast team van zorgprofessionals. Met de filosofie: we kijken naar de mogelijkheden en proberen die te bieden.
Stempel luxe Met de komst van Villa de Maere, aan de Hogelandsingel, is Enschede een derde woonzorghuis rijk dat op particuliere leest is geschoeid. Net als Huize Stokhorst, dat in 2016 de eerste in Enschede was, heeft De Maere het stempel luxe . Wie van alleen AOW leeft, kan terecht in Stadsveld, waar sinds vorig jaar Het Stevenfennehuis is gevestigd.
De drie zorglocaties hebben gemeen dat ze anders dan reguliere verpleeghuizen een kleinschalig karakter hebben en ontstaan zijn uit particulier initiatief.
Concurrentie is goedHuize Stokhorst was het eerste woonzorghuis in Enschede. Twee jaar draait het nu en van de achttien appartementen zijn er inmiddels veertien bewoond. Vrouw des huizes Ellis de Graaf is blij met de komst van Villa de Maere, dat in hetzelfde segment zit. Concurrentie is goed, vindt zij.
Dan hebben de toekomstige bewoners iets te kiezen , zegt De Graaf. Als iemand met dementie, alzheimer of een andere vorm van geheugenverlies niet meer thuis kan wonen, is het belangrijk dat hij of zij een woonvorm en omgeving kan kiezen die past. Wij krijgen veel mensen die in de wijk Stokhorst hebben gewoond of er familie hebben.
Meer initiatievenOf er in Enschede ruimte is voor meer kleinschalige woonzorglocaties vindt ze moeilijk te zeggen. Ook in de regio komen steeds meer kleinschalige initiatieven. Zo opent Thuisgenoten binnenkort een locatie in Haaksbergen en zijn ook andere gemeenten in Twente inmiddels goed bediend.
Meneer Stulen kniptVandaag opent Villa de Maere aan de Hogelandsingel officieel. Het lintje wordt doorgeknipt door de eerste bewoner, die tot voor kort de enige was. Deze maandag zit hij aan tafel in een van de twee woonkamers die de villa rijk is, samen met drie medewerkers. Hoe hij het hier vindt? Meneer Stulen kan niet zeggen geweldig, liever was hij in zijn eigen huis gebleven. Maar het is fijn hier.
Toen bleek dat de 78-jarige Enschedeër te kwetsbaar werd om zelfstandig te wonen, was er plek in een verpleeghuis in Almelo. Daar werd veel terminale zorg verleend. Dan zit je tijdens het eten met mensen te praten die er de volgende dag niet meer zijn. Dat is niet prettig.
In het centrumVilla de Maere onderscheidt zich van de andere Enschedese woonzorglocaties doordat het in het centrum van de stad is gelegen. Henriëtte Lansink is locatiemanager van het huis, dat plaats biedt aan 24 bewoners. Zij krijgen allemaal een ruime, gestoffeerde zitslaapkamer. Voor de inrichting tekent iedere bewoner zelf. Het gevoel thuis te zijn is heel belangrijk voor mensen met geheugenproblemen.
Hele omslagDat het huis geen tweekamerappartementen heeft, kan ook een voordeel zijn, zegt haar collega Alie van den Brink uit ervaring. Van den Brink is relatiemanager bij Stepping Stones Home & Care, dat nu in Enschede de elfde locatie opent. Mensen komen hier binnen met lichte dementie of geheugenproblemen. Het is voor hen een hele omslag om niet meer in hun vertrouwde omgeving te wonen. Veel mensen vinden het prettig dat ze een ruimte hebben waar ze alles kunnen overzien. En voor een dutje overdag hoeven ze niet op de bank te kruipen.
Ze heeft in een andere locatie wel eens meegemaakt dat en oudere dame in haar ruime appartement op een gegeven moment de weg kwijtraakte. Ze kon de wc niet meer vinden en liep continu rondjes. Toen ze een kleinere kamer kreeg verzuchtte ze: wat heerlijk dat ik mijn spulletjes terug heb.
Groot én klein genoegEen woonzorghuis met 24 bewoners is een mooie maat, vindt Henriëtte Lansink. Het is groot genoeg om onderling contacten te leggen en klein genoeg om iedereen heel goed te leren kennen. Want dat is volgens haar het grootste verschil met de reguliere verpleeghuiszorg. We willen iedereen goed kennen. Gaan ook op huisbezoek voordat iemand hier komt wonen. Wat is de achtergrond van de mensen, hoe leven ze graag. We willen hen dat blijven bieden.
Zelf regie voerenDe twee zijn, net als Ellis de Graaf van Huize Stokhorst, blij met concurrentie. Toekomstige bewoners moeten zelf kunnen kiezen waar ze willen wonen als thuis niet langer gaat. Het is belangrijk dat ze zelf de regie over hun leven voeren en verantwoordelijk blijven. Hier wonen is vrijwillig, nooit dwang.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Emiel Muijderman