Op het kantoor van het bedrijf van haar vader komt alles samen, die zonnige woensdag in juni. Daar hoort Manon Leeuwinga dat ze na vier turbulente jaren is geslaagd voor het eindexamen mavo. Het kantoorpersoneel besluit haar spontaan een staande ovatie te geven. Manon én haar vader houden het niet droog, tranen biggelen over hun wangen. Dat ik nu kampioen kickboksen én geslaagd ben, maakt het heel speciaal , vertelt ze.
Examens, maar geest wil rust
Het zijn intensieve maanden geweest voor de Enschedese. Ze moest haar lichaam trainen voor het EK kickboksen in Rimini en haar hersenen voorbereiden op het eindexamen. Ondertussen was het de kunst om de geest rustig te houden. Het waren ontzettend drukke maanden , zegt ze. Soms moest ik kiezen voor de studie, terwijl ik het liefst op de mat sta. Veel meer dan trainen, eten, leren, trainen, leren en slapen heb ik niet gedaan.
Prestatie
In Italië werd ze verrassend Europees kampioen K-1 -60 kilo voor junioren. Een knappe prestatie, aangezien ze pas twee jaar bokst. Drie partijen vocht Leeuwinga, even zo vaak moest de tegenstander het afleggen. Blanka (naar de personage uit Street Fighter) noemen ze haar tegenwoordig al op de boksschool, verwijzend naar haar Braziliaanse roots. De 16-jarige Enschedese laat zich door niets en niemand intimideren. In Rimini lachte ze een tegenstander vierkant in het gezicht uit toen die begon te schreeuwen.
Zware jeugd
Ze heeft een enorme drive in zich , vertelt bokstrainer Angelo Meola van de gelijknamige gym uit Enschede. Leeuwinga draagt een bijzonder verhaal met zich mee. De Enschedese had een heel zware jeugd en kon haar verhaal jarenlang aan niemand kwijt. Ze liep bij jeugdbescherming, kreeg meerdere gezinsvoogden toegewezen en deed zelfs aangifte.
Hoewel ze er tegenwoordig goed over kan praten, wil ze niet te veel details over die periode kwijt. Duidelijk is dat ze het als meisje niet makkelijk had. De eerste twee jaar middelbare school heb ik overleefd zonder te leren , vertelt ze. Ik kon nergens de rust vinden om rustig te studeren.
Vertrouwen
Op de helft van haar schoolperiode kwam de omslag, met dank aan haar mentor. Die nam haar in vertrouwen en trok het verhaal uit de scholiere. Vanaf dat moment begon een nieuw hoofdstuk, die van een kampioene op de mat. Ze ging op boksen, wat haar hielp om sterker te worden en zelfvertrouwen terug te winnen.
Waar ik vroeger nog snel boos kon worden, omdat ik al mijn emoties en gevoelens moest opkroppen, kan ik alles kwijt in kickboksen. Ik heb me leren beheersen en leren omgaan met mijn eigen gevoelens. Ook al kent kickboksen het vooroordeel van een agressieve sport, dat is het niet. Als je boos bent, lukt het juist totaal niet. Je hebt dan de techniek niet onder controle. Ik durf door het kickboksen nu echt voor mezelf op te komen.
Leven lacht haar toe
Na de zomer begint Leeuwinga aan het Johan Cruijff-college aan haar vervolgstudie. Ze wil graag docente worden in sport. Het leven lacht haar weer toe. En op de boksschool? Daar hopen ze nog lang plezier te hebben van het bijtertje uit Enschede. We krijgen hier vaker jongens en meisjes met bijzondere verhalen , vertelt Meola.
Het grappige is: die vechten anders, juist omdat ze zich uit de stront omhoog hebben moeten werken. Maar het wordt alleen een succes als je dat op een goede manier vertaalt naar de mat. Dat lukt Manon, dit verhaal geeft haar iets extra s. En maakt haar de vechtster die ze is.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Annina Romita