Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Middeleeuws Weekend Dragonheart lijdt onder de hitte

359813 869455

Had het vorige Middeleeuws Weekend bij Dragonheart medio maart nog te kampen met de kou, deze zondag zit ridder Rhosier Fychan op zijn met schapenhuiden bekleedde stoel even een dutje te doen voor z'n tent. De warmte speelt Dragonheart parten.

Op het houten tafeltje liggen twee zwaarden en een helm. "Het is warm", zegt ridder Rhosier nadat hij zich even heeft uitgerekt. "En ik zit half in de zon en het was even rustig", legt hij uit. Morgen moet Rogier Steehouder weer gewoon aan het werk, maar dit weekend is hij terug in de Middeleeuwen en speelt hij ridder en zwaardvechter Rhosier Fychan, ofwel Rogier de Jongere in het Welsh.

ZwaardvechterTien jaar al is de Enschedeër lid van het Middeleeuws Genootschap Dragonheart. "Toen ik lid ben geworden, was er nog een instructeur zwaardvechten", zegt hij. De demonstraties zwaardvechten staan vandaag op een laag pitje. Het is gewoon te warm om in een harnas te gaan vechten, vindt Rhosier. "Dan val je flauw van de hitte in plaats van de klappen." Wel gaat hij straks nog met collega vechtersbazen Ruben en Alex een training verzorgen. "Het belangrijkste bij zwaardvechten? Zorgen dat je niet geraakt wordt."

Gezelschap
Marieke en Noa zijn de buurvrouwen van ridder Rhosier. Ze zijn leer aan het bewerken voor hun tent. Noa laat een armbeschermer zien voor het boogschieten, en een tasje. "Een buideltje heet dat", zegt Marieke, die bij Dragonheart is gekomen door haar zoon. "Ik ben lid geworden omdat mijn zoon nog zestien was. Mijn zoon is nu oud genoeg om lid te zijn, maar hij is er vanaf en ik ben nog lid. Het is hier zo gezellig." Noa is er voor het eerst bij. "Ik vind het heel erg leuk. Om leer te bewerken moet je wel een beetje inzicht hebben in patronen. Maar dit is zeker voor herhaling vatbaar."

Bij de tent aan de overkant van het kampement houdt de naar eigen zeggen rebelse heks Sigdriefa een groepje bezoekers bezig. Ze moeten raden welke kruiden ze in de hand heeft. De potjes zijn gevuld met anijs, venkel en kummel. Gezonde kruiden volgens Sigdriefa, die in het echt Dominica heet. Een lofzang over appels volgt. Die hielden de goden van de Vikingen voor altijd jong vertelt ze haar toehoorders. "Ha, vaker een appel eten", zegt een vader tegen zijn dochter die daar ogenschijnlijk met hem nog wel een appeltje over wil schillen.

In de ridderwinkel is het druk. "We zijn niet voor niks de grootste middeleeuwse winkel in Europa", zegt Diana Bezuijen. Zwaarden en kleding worden veel verkocht. "Alles wat je hier ziet, wordt verkocht", zegt Diana. "Er zijn veel kijkers, maar ook veel kopers." Ze laat een harnas te zien. De prijs? 1895 euro. "Maar we hebben een kortingsactie. Er gaat nog 250 euro af."

UilentuinNet als in maart is de Uilentuin nog steeds dicht. Volgens nieuwe regels zou Dragonheart een vergunning voor een dierentuin moeten hebben om de uilen te kunnen houden. De situatie is er inmiddels iets beter op geworden, vertelt Martin Kuyer, de eigenaar van Dragonheart. "We hebben kunnen aantonen dat de uilen van ondergeschikt belang zijn aan Dragonheart en dan hoeft het geen dierentuin te zijn. De uilentuin gaat in de toekomst weer open met maximaal tien soorten." Nu zijn er nog maar vijf uilen. "We hebben er acht verkocht aan kwekers in Nederland", zegt Kuyer.

HuurkoopEen andere kwestie is dat het pand eigendom is van de gemeente en dat het te koop staat. De huur loop in 2022 af. Kuyer hoopt dat 'andere partijen' bij gaan springen. "Het pand is nog steeds te koop, maar het is voor ons geen doen om dat bij een bank voor elkaar te krijgen. Dan zouden we in vijftien jaar alles moeten afbetalen. Huurkoop zou een optie kunnen zijn, maar dan moet de wethouder er wel achter staan. Bij Jeroen Hatenboer, de vorige wethouder, was het direct 'nee'. We hopen nu op een wethouder die een begrip heeft. We blijven goede hoop houden."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.