Hoewel FC Twente aankomend seizoen uitkomt in de Keuken Kampioen Divisie, hoort de club wat betreft populariteit nog steeds tot het linkerrijtje van de eredivisie. Dat blijkt uit het tweejaarlijkse Sportsector Marktonderzoek, waar de club uit Enschede is terug te vinden op plek zes.
Hendrik Beerda Brand Consultancy uit Amsterdam onderzoekt sinds 2010 om de twee jaar welke Nederlandse sportmerken de meeste sympathie opwekken onder 2200 ondervraagden. In 2012 haalde FC Twente zelfs een gedeelde derde plek naast PSV, achter de onaantastbare nummers één en twee: Ajax en Feyenoord.
Hoogtijdagen
Die derde plek kwam na de hoogtijdagen van de club. In 2014 zakten de Enschedeërs naar plaats zeven, maar twee jaar geleden stond FC Twente nog op de vijfde plek wat betreft de populariteit in Nederland. Dit jaar levert de club dus een plekje in.
De ranglijst is samengesteld op basis van merkkracht. Dat houdt in dat er is gekeken naar het gemiddelde van naamsbekendheid, waardering en de binding die ondervraagden met de voetbalclub hebben.
Grote achterban
Marketeer Hendrik Beerda legt uit dat de financiële sores en sportieve neergang die FC Twente de laatste jaren teisteren geen aanleiding zijn voor het publiek om de club massaal te laten vallen. De positie verbaasde mij niet, want FC Twente heeft een grote achterban die achter de club blijft staan. Dan gaat het niet alleen om de hardcore fans, maar ook de minder fanatieke voetballiefhebbers en sponsoren daar omheen.
Minder waardering door onrust
Wel benadrukt Beerda dat onrust rondom een club op termijn wel kan leiden tot een mindere waardering. Wanneer er lange tijd negativiteit is rond een club, hobbelt de publieke opinie daar achteraan. Maar dat is bij FC Twente volgens het onderzoek nu nog niet het geval. Ter vergelijking: het merk FC Twente is net zo sterk als AkzoNobel. Maar ik moet wel de nuance plaatsen dat de middenmoot niet veel voor elkaar onder doet. Je kunt zo zakken van plek 5 naar plek 17.
Charmeoffensief ADO
De resultaten van het onderzoek kan een club gebruiken om sponsoren aan zich te binden. Een sympathiek imago is voor een bedrijf aantrekkelijker dan een club die vaak negatief in het nieuws komt. Een goed voorbeeld daarvan is ADO Den Haag, die dit jaar FC Twente voorbij is gegaan en op plek 5 eindigt. Daar hebben ze de laatste jaren heel hard gewerkt aan het imago , legt marketeer Beerda uit. ADO eindigde twee jaar terug nog op plek 11 in de lijst.
De problemen met supportersrellen hebben ze van zich afgeschud en sportief gaat het ook goed bij ADO Den Haag. Dat zie je terug in het onderzoek. Bij een sportclub speelt emotie een grote rol in de waardering. Dat is bij een bedrijf veel minder tot niet het geval. Wel zien we dat de sympathie voor voetbalclubs over de gehele linie iets afneemt. Dat komt waarschijnlijk door de professionalisering in de sport. Het lijken steeds meer gewone bedrijven.
Heracles en de Grolsch Veste
In het onderzoek staat Heracles Almelo op plek 19 van alle Nederlandse betaald voetbalorganisaties. Ajax voert de lijst aan, voor Feyenoord en PSV. In de lijst van krachtigste sportmerken van Nederland staat FC Twente op plek 45, Heracles op plek 67 en stadion De Grolsch Veste op plek 86.
Dat een sportmerk niet in the picture hoeft te staan om massaal te worden gewaardeerd, blijkt uit de lijstaanvoerder. Het sterkste merk is namelijk de Elfstedentocht, die al sinds 1997 niet meer is verreden
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Carlo ter Ellen
Top 10 populairste Nederlandse voetbalclubs in 2018 op basis van merkkracht:
1. Ajax
2. Feyenoord
3. PSV
4. AZ
5. ADO Den Haag
6. FC Twente
7. FC Utrecht
8. FC Groningen
9. Vitesse
10. PEC Zwolle