Bewoners op een deel van de vierde en vijfde etage van Ariënstaete aan de Lijsterstraat zuchten al weken onder de extreme hitte. Waar het in de rest van het verzorgingshuis redelijk koel is, stijgt de temperatuur in de brede gang van hun etages tot ver boven de 30 graden. Het lijkt wel een broeikas, zo klinkt het. De warmte komt via de voordeuren ook in hun appartementen. Bewoners liggen apathisch in hun stoel, met de benen omhoog.
Niet te harden
Ook het personeel dat werkzaam is op deze twee etages heeft last van de extreme hitte op de gang en de vide. Het is het gesprek van de dag onder bewoners en personeel. Het is niet te harden , beaamt Henk Gerritsen, manager facilitair bedrijf van zorgorganisatie Liberein. Gisteren heb ik de temperatuur er nog gemeten: 31 graden. Dat is veel te warm. Er zijn inmiddels mobiele airco s geplaatst, maar dat is bij lange na niet afdoende. In overleg met woningbouwvereniging Ons Huis, die eigenaar is van het gebouw, hebben we nu besloten om maatregelen te nemen. Zowel Ons Huis als Liberein stellen er geld voor beschikbaar.
Expert
De zorgorganisatie heeft een expert in de arm genomen die onderzoekt welke maatregelen er nodig zijn om de warmte buiten de deur te houden. Gerritsen: We denken aan schoepen zonwering aan de buitenkant van de glazen wand. Die schoepen moeten de warmte buiten houden. Je kunt het zien als reuzegrote jaloezieën. Onze voorkeur gaat niet uit naar een airco-installatie, vanwege het hoge energiegebruik, maar als het nodig is, is dat ook een optie. Of een combinatie van maatregelen. We wachten de rapportage van de expert af.
Gerritsen benadrukt dat er nog geprobeerd is om nu tijdelijk maatregelen te treffen, zoals het bevestigen van screens aan de buitenkant van de glazen wanden. Maar dat is niet gelukt. Ze zijn vanwege de grote vraag op dit moment niet leverbaar.
Enorme glaswand
De problemen bji Ariensstaete spelen al vele jaren. In deze tijd zou een gebouw met enorme glaswanden niet meer gebouwd worden , aldus Gerritsen. Dit gebouw dateert van 2005. Destijds dacht men dat het warmtewerende glas afdoende was. Nee dus. De afgelopen jaren hebben we vaker gehad over het nemen van maatregelen, maar vanwege de kosten kwam het er niet van. Het ging meestal om een korte periode van een of twee extreem warme dagen. Dat overleven we wel , was dan de gedachte. Nu ziet het ernaar uit dat we vaker met een hittegolf te maken krijgen en hebben we besloten dat we nu echt maatregelen moeten nemen die afdoende zijn.
Gesprek
Liberein heeft op 24 augustus een gesprek met de bewoners. Dan vertellen we welke maatregelen we gaan nemen. We beloven dat het volgend jaar zomer voor elkaar is. Ja, we beseffen dat de bewoners en personeelsleden daar op dit moment niet veel aan hebben. Wat we nu kunnen doen is ijs en water uitdelen. De bewoners kunnen ook beneden gaan zitten.
Ariensstaete is het enige gebouw van Liberein waar de problemen spelen. De andere gebouwen, De Eschpoort, Bruggerbosch, De Marke en De Brink (Klaaskateplein) en Ariënshuis in Glanerbrug zijn goed gekoeld , aldus Gerritsen.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Lars Smook