Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

AUDIO 'Uitgestorven' weidesprinkhaan na 26 jaar gespot bij Lonnekerberg

360869 Weidesprinkhaan op hand2c fotograaf Mark Zekhuis

Een zeer bijzondere verschijning bij de Lonnekerberg. Daar is voor het eerst sinds 26 jaar de zeer zeldzame weidesprinkhaan gezien. Het beestje werd, voor zijn verschijning in Twente, als uitgestorven beschouwd.

Tot zover is er een roepend mannetje waargenomen. Nader onderzoek moet vaststellen of er meerdere weidesprinkhanen in het gebied zijn.

Natuurgebied
Het diertje werd gevonden in een gebied waar beekherstelmaatregelen zijn uitgevoerd. Doordat water daar nu op natuurlijke wijze als beek door het gebied kan stromen, is het gebied aantrekkelijk geworden voor insecten én sprinkhanen. Ecoloog Michiel Poolman van Landschap Overijssel is verheugd met de vondst. "Als zo n kritische en zeldzame soort in je gebied leeft, zegt dit iets over de kwaliteit van het gebied. Daar zijn we trots op."

WeidesprinkhaanWeidesprinkhanen zijn, net als de andere sprinkhanen, vegetariërs en eten gras en kruiden. De mannetjes maken een kenmerkend 'tjirpend' geluid. Hiermee lokken ze vrouwtjes en laten ze andere mannetjes weten waar hun territorium is. Vrouwtjes leggen met een legboor eitjes in de bodem. Het daaropvolgende voorjaar komen de eitjes uit. De nimfen, kleine sprinkhaantjes, groeien tot ze uit hun huidje barsten. Dit gebeurt diverse keren voordat ze hun volwassen maat hebben bereikt.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Mark Zekhuis
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.