Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

ING en Enschede in de clinch om 'laatste puzzelstukje' megaplan Boulevard

361128 870181

De bekoelde relatie tussen de gemeente Enschede en ING nadert het vriespunt. De bank communiceert alleen nog met de gemeente via een advocaat. Spil in de clinch is het kantoor van ING bij de rotonde aan de Boulevard 1945. Het perceel is het laatste puzzelstukje dat aangekocht moet worden voor het megabouwproject Kop Boulevard.

Het ontbrekende stukje
De bank is onaangenaam verrast dat de gemeente een voorkeursrecht op het perceel heeft gevestigd. Dat betekent dat als ING het kantoor wil verkopen, zij de gronden eerst aan de gemeente moet aanbieden.

Voor Enschede is verwerving van het bankperceel van groot belang. De komende jaren komt er een megaproject van de grond komen in het gebied tussen Koningsplein, Beltstraat, Nijverheidstraat, Haaksbergerstraat en het MST. Zes marktpartijen, woningcorporatie Domijn en de gemeente investeren samen 150 miljoen euro in de bouw van 530 appartementen in drie woontorens.

De gemeente en de Belgische projectontwikkelaar LIFE hebben alle benodigde gronden in bezit, op het perceel van de ING na. Voor realisatie van de Kop Boulevard moet ook het witte bankgebouw tegen de vlakte.
Bank zou willen verkopenDe ING vindt dat de gemeente geen realistisch beeld schetst van het toekomstige gebruik van het perceel en snapt dus niet waarom de sloop van het kantoor zo belangrijk is voor het bouwproject. De bank zegt dat zij in haar belangen wordt geschaad en dat de onderhandelingspositie door het voorkeursrecht wordt aangetast. Alle bezwaren van de ING zijn door de gemeentelijke bezwarencommissie van tafel geveegd.

De gemeente Enschede wil met de grondaankoop optreden als intermediair tussen de perceeleigenaar en de projectontwikkelaar. Beschadiging van de belangen van ING is volgens de bezwarencommissie niet aan de orde. Die vindt dat er naar eer en geweten is gehandeld met het voorkeursrecht, toen de gemeente ter ore kwam dat de ING voornemens zou zijn het kantoor te verkopen aan een geïnteresseerde partij.

'Vertrouwen is geschaad'
Het voorkeursrecht blijft dus in stand, maar de vraag is wat het de gemeente op korte termijn oplevert. De ING zegt namelijk helemaal niet van plan te zijn om het kantoor actief in de verkoop te zetten. De bank zegt dat het vertrouwen in het gemeentebestuur is geschaad en laat alle communicatie via een advocaat verlopen.

De gemeente betreurt dat en hoopt dat de gesprekken met de bank over het perceel vervolgd kunnen worden. Wat deze vertraging voor de bouwplannen betekent is niet bekend. De sloopwerkzaamheden zouden in de zomer van 2019 moeten beginnen, zodat het bouwproject in 2025 kan worden opgeleverd.

Waarschuwing
Dat de verwerving van het ING-pand een obstakel zou kunnen zijn, was bekend. Accountant Ernst & Young waarschuwde de gemeente dit voorjaar dat de verwerving op het kritieke pad was beland en dat de lange duur zou kunnen leiden tot veel hogere kosten.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.