Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Twintig tatoeages kosten stel uit Enschede alsnog 50.000 euro

361159 money 1005476 960 720 3

Een bijstandskoppel uit Enschede moet de gemeente alsnog 50.000 euro terugbetalen. Het stel zette tatoeages bij vrienden en bekenden, maar meldde dit niet aan de gemeente.

De Centrale Raad van Beroep vindt dat de gemeente terecht bijna drie jaar aan uitkeringen terugvorderde en veegt daarmee een eerdere uitspraak van de rechtbank van tafel.

Anonieme tips
Het stel kreeg sinds het voorjaar van 2012 een bijstandsuitkering van de gemeente. Twee anonieme tips brachten de sociale recherche een paar jaar later op het spoor van de tatoeages. In het tuinhuisje van de Enschedeërs werden tatoeage-attributen aangetroffen. Onder meer via onderzoek op Facebook kwam de gemeente tot de conclusie dat een van hen tussen februari 2014 en september 2017 in ieder geval twintig tattoos heeft gezet.

Inlichtingenplicht geschonden
Er is door het koppel verzuimd om de tatoeagepraktijken bij de gemeente te melden. Daarmee is de zogeheten inlichtingenplicht geschonden. Die schrijft voor dat bijstandsgerechtigden de gemeente op de hoogte moeten brengen van activiteiten die waardeerbaar zijn in geld, ook als dat op vrijwillige basis gebeurt. Het zetten van tatoeages is zo n activiteit. De gemeente heeft daarop alle verstrekte uitkeringen van die maanden, in totaal 50.000 euro, teruggevorderd.

Vrijwillig
De Enschedeërs, die naar eigen zeggen de tatoeages op vrijwillige basis bij vrienden en bekenden hebben gezet, gingen met succes in beroep bij de rechtbank. Die oordeelde eind vorig jaar dat een terugvordering vanwege het schenden van de inlichtingenplicht op zijn plek is, maar dat de gemeente een betere schatting had moeten maken van de bijverdiensten van het koppel. De volledige uitkering van drie jaar was volgens de rechter te gortig. Hij achtte een gemiddelde waarde van 500 euro per tatoeage (10.000 euro in totaal) realistischer.

Onderzoek niet verplicht
De gemeente Enschede ging in hoger beroep bij de Centrale Raad van Beroep, het hoogste rechtsorgaan op gebied van sociale zaken. Die gooit de eerdere uitspraak van de rechtbank in Almelo nu overboord. Volgens de CRvB is de gemeente niet verplicht om de gemiddelde waarde van een tattoo te onderzoeken.

Geen onderbouwing
Het koppel heeft daarentegen niet kunnen onderbouwen waarom zij, ondanks eventuele bijverdiensten uit de tatoeages, toch recht had op een bijstandsuitkering. Het verweer dat daarmee nooit in de kosten van levensonderhoud kon worden voorzien is onvoldoende. Omdat de inlichtingenplicht is geschonden, staat de gemeente volgens de CRvB in haar recht. De terugvordering van 50.000 euro blijft dus in stand.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.