Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Meer overlast door schrappen hondenuitlaatplekken?

361364 dog 1861839 1920

Enschede schrapt de hondenuitlaatplekken voor honden, Hengelo deed dat al in 2013. Heeft die bezuiniging van destijds tot meer overlast geleid?

In Enschede lopen de gemoederen hoog op over het verdwijnen van alle 225 hondenuitlaatplekken. Het onderhouden en schoonmaken kosten de gemeente ongeveer 86.000 euro per jaar. En dat geld kan in de huidige situatie - Enschede heeft veel financiële tekorten - anders ingezet worden. Hondenbezitters zijn boos en verwachten dat de maatregel zal leiden tot méér hondenpoep op de stoep.

In Hengelo zijn al sinds een jaar of 7 geen hondenuitlaatplekken meer. In 2011 zijn alle 56 snipperstroken weggehaald. Het leverde de gemeente een besparing op van 50.000 euro. Een jaar later werden de gratis hondenpoepzakjes afgeschaft, die in het stadhuis konden worden opgehaald. Daarmee werd nog eens 25.000 euro verdiend. Destijds bestond al de angst dat het tot veel meer overlast van hondenpoep zou leiden.
Blaffende honden
De vraag of er na het weghalen van de houtsnipperstroken meer klachten zijn, is lastig te beantwoorden, zegt de gemeente. Op het stadhuis worden klachten over honden keurig bijgehouden, maar gaan ze niet specifiek over hondenpoep. Alle meldingen die binnenkomen, per telefoon, via WhatsApp, Facebook, per brief of via de BuitenBeterApp worden gerubriceerd onder de noemer hondenoverlast . Naast poep op de stoep kan het dan ook gaan om overlast van blaffende, loslopende of agressieve honden.

Na het afschaffen van de snipperstroken in 2011 nam het aantal meldingen van hondenoverlast toe; van 310 naar 350 klachten. De jaren erna viel het aantal klachten juist weer terug, de gemeente spreekt zelf van een dip . Vanaf 2016 nam het aantal meldingen weer toe.

Nieuw meldingensysteem
Waar dat aan ligt, weet de gemeente niet. We kunnen die vraag eigenlijk niet beantwoorden. We weten niet waardoor de meldingen in de eerste jaren weer naar beneden zijn gegaan en nu weer oplopen , zegt een woordvoerster. We zijn overgestapt op een nieuw meldingensysteem. Sinds we de mogelijkheid bieden om via Facebook en WhatsApp meldingen door te geven, is het voor mensen makkelijker geworden om ons te bereiken. Maar of daarmee de stijging kan worden verklaard, weten we niet. We kunnen niet nagaan of juist via die kanalen veel meldingen zijn binnengekomen. Een stijging kan ook worden verklaard doordat het aantal honden in de gemeente is toegenomen. Het is een beetje giswerk.
Bekeuringen
De teller van dit jaar (tot en met 6 augustus) staat op 172 meldingen. In die periode zijn 5 boetes uitgedeeld voor het niet aanlijnen van een hond die losliep op een speelterrein (149 euro), 22 bekeuringen uitgedeeld voor het niet aanlijnen binnen de bebouwde kom (104 euro) en is er één waarschuwing uitgedeeld.

Hondeneigenaars betalen 78,24 euro aan belasting, als het om een eerste hond gaat. De opbrengst vloeit naar de algemene middelen en hoeft door de gemeente dus niet te worden besteed aan het aanleggen van voorzieningen of het opruimen van hondenpoep. In Hengelo lopen ruim 6000 (geregistreerde) honden rond.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.