Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Hoge Bothofstraat in Enschede gaat op de schop: weg maand afgesloten

362376 664475

De Hoge Bothofstraat in Enschede van 27 augustus tot 1 oktober afgesloten voor het verkeer. Een deel van de straat wordt dan smaller, groener en veiliger gemaakt.

De maximumsnelheid op de Hoge Bothofstraat wordt verlaagd van 50 naar 30 kilometer per uur. Fietsers krijgen een eigen strook op de rijbaan en voetgangers krijgen meer ruimte op het voetpad. Bewoners krijgen meer parkeerplaatsen. En bomen moeten de grijze straat verfraaien. Het zijn de grootste veranderingen in het herinrichtingsplan van de gemeente voor de Hoge Bothofstraat.

Van 27 augustus tot 1 oktober pakt de gemeente eerst het deel tussen de Oliemolensingel en de Kremersmaten aan. Het andere deel wordt in 2019 opgepakt, tegelijk met de herinrichting van de Oldenzaalsestraat (tussen de Alphatoren en de spoorwegovergang). Tijdens deze werkzaamheden geldt op de dwarsstraten aan de zuidzijde van de Hoge Bothofstraat even geen eenrichtingsverkeer. Vanaf volgende week wordt met tekstborden de omleidingsroute aangegeven.

Er zijn volgens gemeentewoordvoerder Derk Jan Eshuis twee redenen voor de aanpassingen aan de Hoge Bothofstraat. Het asfalt is aan vervanging toe en we ontvingen regelmatig klachten dat er te hard wordt gereden.

Zebrapad

In 2016 werd het zebrapad in de Hoge Bothofstraat al verplaatst om een betere, en vooral veiligere, voetgangersoversteekplaats mogelijk te maken. Maar volgens Daniëlle de Vries van Wijkraad De Bothoven heeft dat niet geholpen. Er zit geen verhoging in die oversteekplaats, dus mensen rijden er in hun auto nog steeds plankgas overheen. Je wordt er als voetganger van de sokken gereden. Buurtbewoners wachten volgens De Vries al jaren op een 30 kilometerzone in deze straat. Zeker na het dodelijk ongeval in 2015, waarbij een man om het leven kwam. Ze is daarom blij met het nieuwe herinrichtingsplan van de gemeente.

Begin juni heeft er nog een gesprek plaatsgevonden tussen de gemeente en omwonenden van de Hoge Bothofstraat. Woordvoerder Eshuis vertelt dat opmerkingen en suggesties die tijdens die avond zijn besproken ook zijn meegenomen in het uiteindelijke plan zoals dat nu wordt uitgevoerd. Er is toen gesproken over de omvang en de plek van de bomen. En over extra parkeerplekken. Ook daar geven we nu gehoor aan. Zullen de nieuwe bomen in de smalle straat niet leiden tot onveilige situaties? De woordvoerder laat weten dat de gemeente dit niet verwacht. Juist omdat de toegestane snelheid wordt verlaagd naar 30 kilometer per uur.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.