Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Enschedese fietsenwerkplaats zet een tandje bij

363814 versnelling

Sociale fietsenwerkplaats De Versnelling gaat bovengronds. Na elf jaar verhuizen begeleider Marco Eekel en zijn jongens naar de UT.

Niet alleen nam het aantal klanten af, ook wilden ze wel eens bovengronds werken. Vandaar dat de fietsenmakers van sociaal werkproject De Versnelling, die nu nog bij fietsenstalling De Graaf zitten, blij zijn met de aanstaande verhuizing naar het UT-terrein. Behalve Kevin dan misschien. Ik moet eerst de kat uit de boom kijken. Ik ben een autist.

Fietsenproject De Versnelling opende elf jaar geleden. We zijn al een aantal jaar op zoek naar manieren om bovengronds te komen , zegt begeleider Marco Eekel. Ik heb er zelf niet zo n last van dat we onder de grond zitten, maar arbotechnisch ligt het wat moeilijker. En voor de jongens gelden nog wat strengere regels.

De jongens
De jongens , dat zijn de werknemers van de sociale fietswerkplaats, een initiatief van onder meer de Twentse Zorgcentra. We zijn eigenlijk een dagbesteding. Ik zeg wel eens, we hadden net zo goed taarten kunnen bakken , zegt Eekel. Kevin van Londen (25) werkt er al sinds het begin. Hij vindt het contact met klanten leuk, maar ziet op tegen verhuizing. Eraan wennen? Nee, dat denk ik niet , zegt hij. Ik word vast nog gestoorder dan ik al ben.

De meeste jongens hebben er echter wel zin in. Op de UT heeft De Versnelling al een vestiging, toepasselijk De 2e Versnelling genaamd. Ze gaan er flink uitbreiden. Dan hebben we een plek die drie keer zo groot is als hier , zegt Eekel. Hij denk dat ze zeker op vooruitgaan, en niet alleen omdat ze meer daglicht zien. Op de UT is namelijk ook meer werk voor ze. Hier loopt het aantal klanten terug. Er zijn dagen dat we hier met vijf jongens zitten en dat we twee of drie fietsen hebben. Dan zit je alleen maar te kijken. Deze jongens vinden fietsen maken leuk, maar dan moeten er wel fietsen zijn. En op de UT komen ze juist handen tekort.

Minder klanten

Waarom er in de stad minder klanten zijn, daar moet Eekel naar gissen, maar mogelijk heeft het vertrek van het Werkplein uit het pand ernaast er iets mee te maken. We hadden altijd veel klanten van het Werkplein. Nu zit Intersport in dat pand. Die zijn ook aardig, maar er werken maar een paar mensen. Het onderhoud van de gemeentelijke bedrijfsfietsen blijven ze op de UT gewoon doen. Ook hebben ze allerlei nieuwe plannen. Misschien kunnen ze boodschappen bezorgen voor supermarkt Coop die daar zit. Of fietsen verhuren. En ze mogen straks ook fietsen verkopen, want er komt een winkelruimte bij. Kevin veert enthousiast op. Een winkelruimte? Dat heeft niemand mij verteld. Dan houd ik me aanbevolen om in de winkel te werken! Dat dacht ik al , aldus Eekel.

De fietsenmakerswerken op de huidige plek nog tot 30 augustus, dan gaat de deur dicht. Op 1 oktober moet de nieuwe locatie aan de Calslaan in bedrijf zijn. Oude en nieuwe klanten zijn welkom.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.