Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

VIDEO Wim (74) uit Enschede probeert paspoortmysterie op te lossen

366736 Wim de groot

Dertig jaar geleden deed Wim de Groot (74) uit Enschede een mysterieuze vondst. Hij stuitte op een paspoort uit 1918. Inmiddels is hij een zoektocht naar de familie van de eigenaar begonnen. De familie van Gerrit Bouwhuis, 129 jaar geleden geboren in Münster.

Kom binnen. Wim houdt de deur van zijn woning open. Op een houten tafeltje ligt het paspoort. Kijk, dit is 'm. Hij is oud, maar ziet er nog heel goed uit , zegt Wim opgewekt, waarna hij het paspoort met enige voorzichtigheid oppakt. Hij laat de zwart-wit foto van de eigenaar zien. Zijn naam is Gerrit Bouwhuis.

Het moet ongeveer dertig jaar geleden zijn, denkt Wim. Toen vond hij het oude paspoort. Als vrachtwagenchauffeur reed Wim door de regio. Een van zijn Enschedese klanten had nog een doos fotopapier - ooit van iemand gekregen - in huis. Wim kon het goed gebruiken. Hij ontdekte al snel, in de kartonnen doos zat niet alleen fotopapier. Een paspoort uit 1918 maakte de inhoud stukken interessanter.

Het bestaan van het paspoort was Wim na een tijd vergeten. Tot zijn computer pasgeleden crashte, en een belangrijk document verloren ging. Een document waarin Wim, fanatiek verzamelaar van Grolsch-bierviltjes, zijn verzameling bijhield. Ik moest alle informatie over de viltjes opnieuw invoeren. En ja, tussen de viltjes in mijn verzamelkist lag het paspoort dat ik dertig jaar geleden vond. Geen idee hoe het daar terechtgekomen is.

In sierlijke letters
Het paspoort weggooien is geen optie, benadrukt Wim. Een beter idee vindt hij een zoektocht naar de familie van Gerrit Bouwhuis, wiens naam in sierlijke letters op één van de gelige pagina s is genoteerd.

De 'arbeider te Enschede', zoals vermeld in het document, is geboren in Münster. Op 1 juli 1889. Het paspoort is afgegeven in Den Haag, op 29 mei 1918. Het document van de heer Bouwhuis beschikt over een groot aantal stempels, veelal van reizen naar plaatsen in Duitsland. De vele stempels van Essen en Emmerich doen Wim vermoeden dat de paspoorteigenaar wellicht actief was binnen de staalindustrie.

Niet zijn opaWim heeft inmiddels de eerste stappen van zijn zoektocht gezet. Middels een kort stukje in het huis-aan-huis blad hoopte hij de familie te vinden. Hij kreeg één telefonische reactie. Iemand dacht dat het zijn opa was. Hij had dezelfde naam, maar was niet in Münster, maar in Nordhorn geboren.

Mysterieus, vindt Wim de paspoort-situatie. Want waarom is het paspoort destijds in één van de afgesloten pakketjes met fotopapier verpakt? Ik heb geen idee, misschien moest het om de een of andere reden verstopt worden, vanwege de oorlog. Je weet het niet. Wat de reden ook mag zijn, Wim vindt dat het paspoort toebehoort aan de nazaten van Gerrit Bouwhuis. Als het mijn opa was, had ik het ook graag willen hebben. Het is een stukje familiehistorie.

Contact
Mocht de familie zich na verloop van tijd niet melden, dan zou het document volgens Wim wellicht geschikt zijn voor een plekje in een museum. Voorlopig kunnen nazaten bij Wim terecht via 06-15513056 of [email protected].

1Twente sprak maandag op de radio met Wim de Groot over zijn zoektocht. Beluister het interview hieronder.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Aileen Slot
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.