Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

VIDEO In Enschede ontwikkelde robot maakt in een mum van tijd een chemokuur

367448 Schermafbeelding 2018 09 12 om 081732

Chemokuren prepareren is nauwkeurig en zwaar handwerk. Ook omdat de apotheker dan met giftige stoffen werkt. Het Enschedese bedrijf SmartCompounders heeft nu een machine ontwikkeld, die de medicatie voor kankerpatiënten volautomatisch produceert.

Het principe is even eenvoudig, als voor de hand liggend. Op tafel staat een stellage waarin een geleider met een robotkop na een druk op de knop van links naar rechts schuift en terug. Aan de zijkant hangen spuiten die met vloeistof worden gevuld. Vervolgens koerst de robot richting de infuuszakken en spuit deze vol met het vloeibare medicijn.

Als je het zo ziet, lijkt het simpel. Maar de realiteit is dat veel ziekenhuisapotheken hun chemokuren handmatig samenstellen. Bij de regionale ziekenhuizen MST en ZGT gebeurt dat ook. Als je zwanger bent, mag je dat werk niet doen vanwege de celdodende stoffen. Zo risicovol is het , legt directeur Sander van Vreeland van SmartCompounders uit.

Principe van vier ogen
Hij demonstreert dat medewerkers twee paar handschoenen en beschermende kleding dragen. Ze werken altijd met z n tweeën. Dat is het principe van vier ogen. De één kijkt letterlijk over de schouder van de ander mee. Je moet er niet aan denken dat de patiënt een te sterke concentratie krijgt toegediend. Dat kan fataal zijn.

De software in de SmartCompounder Chemo voorziet in een dubbelcheck van de gedane arbeid. Een camera leest de QR-code van de infuuszak , wijst Van Vreeland op de transparante materialen. Onlangs was hij in het academisch ziekenhuis in Heidelberg in Duitsland waar de software van de SmartCompounder aan de laatste testen wordt onderworpen.

Bijzonder: geen goedkeuring
Heidelberg is, zeg maar, het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis van Duitsland. Kankerpatiënten van heinde en verre reizen er naartoe voor hun behandelingen. De universiteitskliniek ontwikkelde het apparaat samen met de Enschedeërs van SmartCompounders.

Van Vreeland: Er geldt geen verplichting dat de machine goedgekeurd moet worden voor de markt. Dat is inderdaad wel bijzonder. Nadat de testfase is doorlopen, willen de universiteitskliniek, een tweede Duits ziekenhuis en een Pools ziekenhuis de SmartCompounder aanschaffen.

Niet rendabel
Sander van Vreeland zegt dat zijn cytostatica-machine niet bedoeld is voor de gewone apotheek. Vanwege de geringere aantallen chemokuren is dat niet rendabel. Afhankelijk van het volume van de zakken, kan dit apparaat twintig tot veertig infuuszakken per uur vullen. Dat lukt je handmatig nooit. De dagproductie in een ziekenhuisapotheek is zo'n tachtig tot honderd zakken. Soms zelfs tweehonderd.

Nieuwe machines
De SmartCompounder Chemo is de jongste uitvinding, maar zeker niet de eerste van werktuigbouwkundige Van Vreeland, die studeerde aan de Universiteit Twente.

Hij lanceerde al semi-automatische machines voor andere medicatie, maar ook een veel omvangrijk apparaat dan de huidige voor kankergeneesmiddelen. Daarvan zijn er volgens de ondernemer tien verkocht, waaronder één aan het academisch ziekenhuis in Heidelberg en één aan het Leids Universitair Medisch Centrum. Nieuwe machines voor het prepareren van infuusvoeding en het vullen van spuiten zijn in de maak.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.