De Aramese Beweging voor Mensenrechten in Enschede waarschuwt al jaren dat Nederlandse steun in Syrië bij extremistische groeperingen terecht komt. Vergeefs. Nu maandag bleek dat een terroristische beweging hulp kreeg, wil de organisatie een parlementair onderzoek naar de hulpverlening.
Het tv-programma Nieuwsuur en dagblad Trouw onthulden maandag dat Nederlandse hulp aan Syrië in handen is gekomen van een groepering die door het Openbaar Ministerie als terroristisch wordt bestempeld.
Premier Rutte zei gisteren, dat het kabinet heel goed gaat uitzoeken wat er mogelijk is misgegaan met de steun die bedoeld was voor de gematigde gewapende oppositie in Syrië. Er wordt volgens Rutte gekeken of de controle op de uitgaven beter had gemoeten en naar welke groepen de hulp is gegaan. Het steunprogramma, dat in 2015 begon, is begin dit jaar stopgezet.
Geweld tegen christenen
De Aramese gemeenschap vraagt al jaren vergeefs aandacht voor de kans dat hulp in verkeerde handen komt. Onder aanvoering van voorzitter Aziz Beth Aho informeerde de Aramese Beweging voor Mensenrechten (ABM) de Tweede Kamer bij herhaling over de complexe situatie van met name christenen in Syrië. Hij betoogde dat zogenoemde gematigde groepen, die Nederland steunde met niet dodelijk materieel , zich ook schuldig maken aan geweld tegen christenen en andere minderheden.
Dichte deur
Beth Aho vond weliswaar gehoor bij Kamerleden als Pieter Omtzigt (CDA) en Joël Voordewind (ChristenUnie),maar trof een dichte deur bij de regering. Vragen om bekend te maken welke groepen Nederland precies steunde, bleven onbeantwoord.
We hebben vier jaar lang vergeefs op de deur staan bonzen , zeggen Beth Aho ,Jan Willem Lemmens en Jan Schaake van ABM. De organisatie vindt dat er nu een parlementair onderzoek moet komen. Het is voor ons teleurstellend, dat het zo lang heeft geduurd voor ons verhaal echt wordt gehoord. Dat heeft veel slachtoffers gekost en van de miljoenen had echte humanitaire hulp kunnen worden verstrekt , zegt Beth Aho.
In 2013 al aangekaart
Trouw en Nieuwsuur laten zien dat een Syriëganger die voor een door Nederland gesteunde rebellengroep streed,nu door het Openbaar Ministerie wordt vervolgd voor terrorisme. Aziz Beth Aho vertelt dat hij in 2013 in debat met Kamerlid Han ten Broeke (VVD) dit probleem al aankaartte. De steun van Nederland aan jihadistische groepen moedigt volgens hem mensen aan in Syrië te gaan vechten. De regering heeft zo volgens hem ook het eigen land onveiliger gemaakt.
Koerd-ifisering Aramese gemeenschap
De Aramese Beweging voor Mensenrechten is vaak op Buitenlandse Zaken geweest. Aziz Beth Aho zegt dat hij er dikwijls vandaan kwam met het gevoel: ze begrijpen ons wel maar doen niets. De organisatie is nu bezig een brief op te stellen over de koerd-ifisering van de Aramese gemeenschap in Noord-Syrië, die volgens haar ook kan plaatsvinden dankzij Nederlandse steun aan de Koerden.
Er is intimidatie, scholen worden gesloten en er worden aanslagen gepleegd. We hopen dat de regering de fouten die zij heeft gemaakt, niet herhaalt , zegt Beth Aho.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay