Een pasklare oplossing voor het voorkomen van autobranden kwam er niet donderdagavond. Daar was het initiatief van de politie Oost-Nederland, om met vertegenwoordigers van politie, brandweer, verzekeringsmaatschappijen, ANWB, autobranche en media samen te brainstormen om dit maatschappelijke probleem te tackelen, ook niet om begonnen.
De poging van de politie verdient alom lof. Want het is voor een organisatie die altijd onder een vergrootglas ligt een grote stap om naar buiten te treden met de boodschap eigenlijk we weten het zelf ook niet meer . Nu is dat laatste wat gechargeerd, maar het is niet voor niets dat de politie in een bijzondere poging probeert meer inzicht te krijgen in een probleem dat in heel Nederland bestaat.
Moeilijkheden
Voor de betrokken politiefunctionarissen was het ook even wennen: kennis delen met partners waar ze normaal gesproken liefst zo min mogelijk mee willen of mogen delen. Woordvoerder Simen Klok van de politie erkende dat ook bij aanvang van de bijeenkomst. We geven u een inkijk in ons werk, maar hopen met alle expertise die hier bijeen is gebracht oplossingsgericht te kunnen zijn. Soms schuurt het in de praktijk van alledag en gaat het tegen ons gevoel in. Maar autobranden zijn niet alleen het probleem van de politie.
Om de bijeenkomst in te leiden werd op het oefencentrum van de brandweer een auto onder een carport in brand gestoken. Zodoende werden direct de impact en de gevaren van autobranden onderstreept. Want voor de meeste aanwezigen komt een autobrand pas dichterbij als het kwaad al is geschied.
Het was ook vooral de bedoeling om te kijken naar wat nog nooit is gedaan bij de aanpak van autobranden. Niet achteraf, zoals nu gebeurt met inzet van de brandweer, forensische opsporing, buurtonderzoek, afhandeling door verzekering en de massale media-aandacht. Zoals gezegd, die open houding van de politie valt te prijzen. En de experts bedienden elkaar op maat, allemaal binnen hun eigen expertise en kennis.
Samenwerking
De samensmelting van recherche, brandweer, autobranche, media en verzekeringswezen leidde tot proefballonnen, de ene meer haalbaar en met meer impact dan de andere. Het winnende idee bleek de ontwikkeling van een niet-brandbare auto. Daarbij is wetenschappelijk onderzoek en een nauwere samenwerking en kennisdeling tussen autobranche en ruimte- of luchtvaart een absolute must.
Wellicht was die laatste conclusie wel de belangrijkste les van de sessies: het delen van kennis en het openstaan voor en het toepassen van inzichten en deskundigheid uit alle betrokken branches. Er wordt nagedacht over een vervolg van dit eerste Ontwikkelplein.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede