Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

AUDIO Transburg wacht nog steeds op oplossingen na riooloverlast

370885 download 7 13

Bijna vier weken na de overstroming van het riool in Transburg zitten negen bewoners nog met hun handen in het haar. Het gevoel heerst dat hun zorgen niet serieus worden genomen door de gemeente.

Elf woningen, elf slachtoffers, elf verhalen. Inwoners van Transburg, die in de nacht van maandag 3 september worden getroffen door een rioolbreuk. Aan de Hoge Bothofstraat werkt Dura Vermeer aan de aanleg van een riool dat in de toekomst wateroverlast moet helpen voorkomen. Maar die bewuste nacht bezwijkt uitgerekend het noodriool tijdens een stevige regenbui. De inhoud, inclusief drollen en dode ratten, stroomt het laagste punt in de naastliggende woonwijk in. Meerdere huiskamers staan al gauw onder een dikke laag rioolwater.

Nu is het bijna vier weken later. Twee van de elf getroffen huurders mochten van Domijn inmiddels terugkeren in hun woning. De anderen wachten nog op groen licht, tot hun woning droog is en grondig schoongemaakt. Drie huishoudens is tijdelijke huisvesting aangeboden in een andere woning van Domijn of collega-corporatie De Woonplaats. Anderen verblijven bij familieleden of slapen nog altijd op kosten van Domijn in het InterCityHotel.

Het gaat soms om kwetsbare situaties. Van (vluchtelingen)gezinnen die de Nederlandse taal nog niet machtig zijn tot mensen die aanspraak doen op verschillende hulpverleningsinstanties, kampen met gezondheidsklachten of onder bewindvoering staan. Alsof de situatie nog niet ingewikkeld genoeg is, hebben drie bewoners geen inboedelverzekering. Terwijl anderen via hun verzekering en de door de negen huurders gezamenlijk ingeschakelde contra-experts van Schadeoplossing Nederland fiat hebben gekregen, stond bij de drie onverzekerden deze week de inboedel er nog bij zoals in de nacht van de rioolbreuk.

Problemen
Het is een chaos , concludeert Regina Moes. Zij staat een groot deel van de bewoners bij. Dat heeft een reden: ze zijn niet allemaal even goed in staat om zelf het woord te voeren richting alle organisaties die zich met de situatie in Transburg bemoeien: gemeente, woningcorporatie, verzekeraars en het sociale wijkteam.

Moes is niet tevreden over de gang van zaken. Dat wordt door huurders bevestigd. We hebben contactpersonen bij de gemeente en de woningcorporatie, maar die geven geen gehoor of zijn op vakantie. Er zijn door de gemeente beloftes gedaan aan alle gedupeerden, maar die zijn nog niet nagekomen.

Ze doelt onder meer op vergoedingen voor onkosten die mensen hebben gemaakt, nu ze tijdelijk in een hotel of elders verblijven. Maar ook op de drie huurders die niet verzekerd zijn. Vanochtend (vrijdag, red.) hebben ze te horen gekregen dat ze terug kunnen in hun woning. Ze mogen een nieuwe vloer uitzoeken via Dolmans (het klusbedrijf dat door Domijn is ingeschakeld, red.), maar voor de meubels is niets geregeld. Terwijl die ook in het rioolwater hebben gestaan. Als ze die willen vervangen, moeten ze daar achteraf via de juridische weg maar de gemeente of uitvoerder voor aansprakelijk stellen.

Dat stoort Regina Moes, omdat de betreffende huurders financieel niet draagkrachtig genoeg zijn om een hele nieuwe inboedel voor te schieten.

Bij de gemeente wordt niet te gemakkelijk gedacht over Transburg. Dat vertelt bestuursadviseur Hans Nuis. Hij snapt dat er een gevoel heerst alsof de gemeente niet thuis geeft, maar zegt dat juist alles in belang wordt gesteld van de individuele bewoners.

Op persoonlijke gevallen kan de gemeente niet ingaan. Maar met andere woorden: zo makkelijk als het klinkt om een zak met 25.000 euro op tafel te leggen zodat ook bewoners zonder verzekering een bank kunnen kopen, zo weerbarstig is de praktijk. Wie bijvoorbeeld in de schuldsanering zit, kan in de problemen komen als er zomaar een bedrag op de rekening wordt gestort. Er wordt met man en macht gewerkt aan passende oplossingen. Dat is maatwerk , aldus Nuis. Het belang van de individuele bewoners is voor ons echt het belangrijkste. Bewoners daarvan overtuigen is heel moeilijk.

In de huizen draaien 24 uur per dag drogers op volle toeren, om vochtplekken en schimmels tegen te gaan. De huizen moeten grondig worden gereinigd, omdat de GGD zegt dat er in rioolwater ziekmakende bacteriën zitten. Domijn gaat dinsdag met iedere huurder afzonderlijk in gesprek. Mogelijk horen huurders dat ze terug in hun woning kunnen, als ook de GGD akkoord is.

Tegenstand
Niet iedereen wil dat echter. Fadia Shamoun spreekt namens familieleden als zij zegt dat ze moe zijn van alle perikelen van de afgelopen weken. Ze willen niet meer terug. Niet opnieuw alles inrichten , aldus Shamoun. De familie heeft al meerdere keren wateroverlast gehad en dat maakt het mentaal zwaar. Ze willen weten waar ze aan toe zijn. En ze willen rust. Het enige wat ze vragen is een andere woning.

Ook Lorraine Gerritsen vindt het lastig. In haar huis was al vier keer wateroverlast. Nu woont ze tijdelijk op het Wooldrik. Daar komt ze tot rust. Maar de onzekerheid blijft over wat er nu gaat gebeuren. Daar slaap ik slecht van , zegt Gerritsen. Ik wil hoe dan ook niet meer terug naar mijn oude woning - een vochthok. Dat heb ik ook gezegd. Maar Domijn zegt dat ik geen voorrang krijg op een andere woning. Het riool is nu zo goed gemaakt dat het nooit weer gebeurd, zeggen ze. Maar de vorige keren had de overlast ook niets met het riool te maken.

Domijn laat weten dat er geen uitzonderingsposities zijn. Wie niet wil terugkeren en wil verhuizen, staat het vrij om zich via de online woningzoeker aan te melden voor andere woningen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.