De subsidiëring van evenementen in Enschede, en dus ook van het techno-festival Gogbot, moet zo snel mogelijk aan de orde komen in het 'randprogramma' van de gemeenteraad. De raadsfractie van het CDA heeft daar om gevraagd.
Het verzoek van de Enschedese christendemocraten volgt op het debat van vorige week in de stedelijke commissie van de raad over wat de laatste weken is uitgegroeid tot de kwestie-Gogbot. Maar met de discussie over al dan niet provocerende kunst tijdens het festival heeft ons verzoek niets te maken , zegt CDA-fractievoorzitter Ayfer Koç. Dat debat hebben we nu gevoerd met elkaar, maar er is niet gesproken over de criteria voor het toekennen van subsidies voor evenementen. Daar zouden we het over moeten hebben.
Discussie
CDA'er Koç wil een subsidie-discussie daarmee dus niet beperken tot de eenvoudige vraag of Gogbot voortaan wel of niet op een gemeentelijke bijdrage van 50.000 euro mag rekenen. We zouden de discussie breder moeten trekken en de toetsingscriteria rond het evenementenbeleid in volle omvang moeten bekijken. Gogbot kreeg het afgelopen jaar wel een bijdrage, maar Memphis Heart & Soul Grenswerk en de multiculturele markt niet. Het komt voor dat het ene evenement wel wordt gesubsidieerd en het andere niet, terwijl het evenement dat geen geld krijgt van de gemeente wel meer bezoekers trekt.
Uitstraling
De subsidiecriteria moeten scherper en duidelijk worden, denkt Koç. Het aantal bezoekers alleen hoeft niet leidend te zijn, maar ook aspecten als uitstraling en betekenis voor de stad. Mocht een sessie in het randprogramma geen duidelijkheid opleveren, dan kunnen we als CDA altijd nog een motie indienen om die criteria op papier te krijgen.
Het is niet duidelijk wanneer de raad zich in het randprogramma buigt over de subsidies. Aansluitend komen de bevindingen aan de orde in de voltallige gemeenteraad. Het festival Gogbot leidde enkele weken geleden tot politieke discussie naar aanleiding van het kunstwerk Fantoompijn.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Emiel Muijderman