Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

AUDIO Afschaffen zomer- en wintertijd kan chaos veroorzaken in grensregio

371412 time 371226 1920

Als door de splitsing van zomer- en wintertijd een tijdsverschil ontstaat tussen Nederland en Duitsland, zou dat een onwerkbare en onwenselijke situatie opleveren.

De Euregio gaat er alles aan doen om te voorkomen dat er mogelijk een tijdsverschil ontstaat tussen Duitsland en Nederland. De Europese Commissie wil de lidstaten de ruimte laten om zelf te bepalen of ze wel of geen winter- en zomertijd willen. "Een tijdsverschil tussen Duitsland en Nederland mag absoluut niet", aldus Euregio-directeur Christof Almering. "Dat zou een nieuwe belemmering zijn."

Neem alleen al de grensoverschrijdende trein- en busverbindingen. Daarvoor zou het een kleine ramp betekenen. Helmut Sleefenboom werkt bij de Bentheimer Eisenbahn en is coördinator van de streekbus Lijn 4, die tussen Nordhorn en Denekamp pendelt. "We hebben een prima treinverbinding tussen Hengelo, Bad Bentheim en Berlijn. Er worden locomotieven gereed gemaakt die niet hoeven te wisselen op station Bad Bentheim, zodat ze sneller in Berlijn zijn. In Europa werken we samen, komen we elkaar tegemoet, zeggen we tegen elkaar. En dan zouden we nu met twee tijden gaan werken? Quatsch! Waar blijft dan de Europa-gedachte?" En door de streekbus kan meteen een streep als we verschillende tijden hanteren, meent hij. "Stel je voor dat we in Duitsland om 09.00 uur beginnen te rijden, terwijl het in Nederland op datzelfde moment 10.00 uur is. Het zou een chaos worden."

Kinderopvang

Peter Scheuten moet het idee van een tijdsverschil tussen Nederland en Duitsland even laten bezinken. Hij runt samen met zijn vrouw José kinderopvang Nijntje Pluis in Denekamp. Dagelijks gaan circa achthonderd kinderen naar vestigingen van Nijntje Pluis. "Dat zou heel ongemakkelijk worden. Stel: je woont in Nederland en werkt in Duitsland. Mogelijk sluit de begin- en eindtijd van jouw werk niet aan bij onze openings- en sluitingstijd. Gevolg is dat je jouw kinderen niet naar onze kinderopvang kunt brengen of dat je ze niet kunt ophalen."

Twee verschillende tijden? Raimond Oude Egbrink van Wertgarantie Nederland in Oldenzaal, die veel contact heeft met Duitse collega's, kan het zich moeilijk voorstellen. "Een gezamenlijke tijd is voor mij een gegeven. Als we rekening moeten houden met een verschil van een uur bij het plannen van een afspraak, komen we in een onwerkbare situatie terecht. Als je het mij vraagt moeten we drie keer nadenken of we dit wel willen laten gebeuren. Onze band met Duitsland is te belangrijk om een verschil te creëren."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay
1Twente sprak met Christoph Almering, directeur van EUREGIO.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.