Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Veel meer files op Twentse snelwegen

371707 775240 1

De Twentse delen van de A1 en A35 komen in de top 5 van fileknelpunten niet voor, maar de totale hoeveelheid verkeer is in Twente wel fors toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de ANWB.

De filezwaarte in Nederland is in het derde kwartaal van dit jaar gestegen met 13 procent, in vergelijking met vorig jaar. Dat blijkt uit de meest recente filecijfers van de ANWB, gemeten op het totale Nederlandse wegennet. Vooral in de maand juli stonden er fors meer files dan vorig jaar.

Verdubbeling
Die gemiddelde stijging verhult dat op delen van de Twentse snelwegen soms een stijging te zien is van wel 35 procent. Dat geldt bijvoorbeeld voor de A1, in de richting van Apeldoorn. Daar is bijna een verdubbeling van de filezwaarte, meldt de ANWB. De andere kant op is er geen verschil met vorig jaar. Op de A35, eveneens bij knooppunt Azelo, is richting Enschede een lichte afname van de filezwaarte van circa 5%. Net zo veel als in de omgekeerde richting.

Bij knooppunt Buren is er in de richting van Apeldoorn op de A35 juist weer een stijging van de filezwaarte van bijna 50%. Op de A35 in de richting van Enschede ziet de ANWB juist een afname van 30%. Op de A1 bij Lochem en Bathmen zijn er vooral in de ochtendspits grote stijgingen van de filezwaarte van 35%

Mooie zomerweer
De ANWB legt voor de stijging van het afgelopen kwartaal een link met het uitzonderlijk mooie zomerweer. Dat zorgde voor veel recreatieverkeer. Het was daardoor veel drukker, vergeleken met de matige zomer van 2017. De filezwaarte in 2018 is landelijk tot nu toe zo n 20 procent hoger dan vorig jaar. De files in het oosten van het land zijn doorgaans veel minder zwaar dan die in het westen.

Herfst

De ANWB meet de gegevens aan de hand van statistische gegevens van navigatiesystemen. Dat is een andere methode dan Rijkswaterstaat hanteert. Het komende kwartaal wordt naar verwachting het drukste van het jaar, volgens de ANWB. Rijden in het donker onder slechte weersomstandigheden zorgt in de herfst voor veel verkeershinder. De ANWB vraagt weggebruikers daarom om extra alert te zijn. Dagelijks ervaart de ANWB dat kleine aanrijdingen zoals kop-staartbotsingen in de file leiden tot veel en onnodig oponthoud.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.