Het initiatief van een groep Enschedeërs om de grachten terug te brengen in de stad kan in het stadhuis op sympathie rekenen. Rik Meijer en Koen Wagelaar, respectievelijk als beleidsambtenaar en stadsingenieur volop bezig met de waterproblematiek in de stad, zijn enthousiast over het idee. Ze betwijfelen of het haalbaar is, maar juichen de discussie die het losmaakt toe.
Meijer en Wagelaar: Het plan om het water meer zichtbaar te maken in de stad spreekt ons zeer aan. Het is niet voor niets onderdeel van de gemeentelijke Watervisie. In het verleden stroomden er diverse beken door de stad. In Roombeek is zo n beek al aan de oppervlakte gebracht. Daar zijn we aan de andere kant van de stad in het Bruggert ook mee bezig. Die beek moet de wijk bij extreme regenbuien ontlasten van overtollig hemelwater en grondwater.
Hoever is die beek gevorderd?
In juli is het eerste deel geopend. Die loopt in de Bruggertstraat en Rembrandtstraat. Het water gaat van daaruit via de Usselerstroom naar het Twentekanaal. Het plan is de beek vanuit het Bruggert helemaal door te trekken naar het centrum. Het tracé is in studie. We kijken wat haalbaar is en of we kunnen meeliften met andere plannen voor de binnenstad. Want je loopt tegen knelpunten aan.
Waar moet je dan aan denken?
Als je kijkt naar financiële mogelijkheden is het zo dat hoe verder je de stad inkomt, hoe duurder het wordt. Je hebt in het centrum sowieso al meer ondergrondse barrières zoals leidingen en kabels. Met het inrichten van openbare ruimtes is het altijd een afweging van alle belangen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de plannen met de Kop van Boulevard, in de omgeving van de Haaksbergerstraat. Hoe en waar leg je ondergrondse parkeervoorzieningen aan en hoe ga je de verkeersafwikkeling regelen? Je zoekt met verschillende belanghebbende partijen naar de beste oplossingen.
Projectontwikkelaar LIFE heeft grootse plannen voor de Kop van Boulevard. Is daarbij wel ruimte voor water?
We willen ook daar maatregelen nemen tegen wateroverlast. Zoals groene daken, zogenaamde vegetatiedaken, waar water opgevangen worden. Dat werken we nu in samenwerking met LIFE uit. Een andere mogelijkheid is groenvoorzieningen ter plekke met waterberging te combineren. Een knelpunt kunnen de ondergrondse parkeerruimten zijn, zoals de bestaande Van Heekgarage en nieuwe parkeerkelders.
Je moet kijken wat je met de beperkte ruimte doet. Als je de beek echt terug wilt brengen in het straatbeeld, dan heb je al snel stroken van 4 meter nodig. Je kunt kiezen voor verlaagde groenstroken waardoor het water stroomt. De vraag is daarbij of je ook in tijd van droogte daarin water wilt laten stromen. Dat vergt om een extra aanpassing. Ook het hoogteverschil van 40 meter in de stad moet je meenemen in de planvorming.
Binnenkort wordt de Oldenzaalsestraat onder handen genomen. Daar is langs het nieuwe wegdek een strook voor waterberging gepland.
In het centrum brengen we in elk geval op die plek het water terug aan de oppervlakte. Over een lengte van 600 meter en 10 meter breed wordt een groen park langs de Oldenzaalsestraat vanaf de spoorlijn tot aan de Boulevard verlaagd aangelegd, zodat er water in geborgen kan worden. Nu is het nog zo dat water vanaf Velve bij hevige regenval richting binnenstad stroomt en in winkels of woningen kan komen. Dat wordt straks opgevangen in die verlaagde strook langs de Oldenzaalsestraat. Die zal overigens alleen water bevatten bij hevige regenval en anders droog staan. Dat is nu althans de opzet, maar wie weet gaat dat wel veranderen door de discussie die op gang is gebracht door de ideeën over water in de binnenstad.
Daarmee heeft Enschede de stadsgrachten nog niet terug.
Nee, maar de echte grachten terugbrengen in Enschede wordt een lastig verhaal. Het is wel spannend om te kijken wat toch mogelijk is. Dat willen we serieus oppakken. We zouden het in elk geval heel stoer vinden als we er in Enschede in slagen meer water terug te brengen in het centrum. Dan hebben we niet direct een gracht voor ogen, maar een vijver of een waterplein. Dat moet wel een plek zijn waar ook in droge zomers water in blijft staan. Dat zou volgens ons een verrijking voor de stad zijn.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita