De gemeente Enschede en Regio Twente hebben grote twijfels over een doorstart van de failliete christelijke Zorggroep Saron in Beuningen. Er zijn signalen over financieel wanbeheer, intimidatie van cliënten en een angstcultuur, blijkt uit onderzoek van de Twentsche Courant Tubantia.
Curator Jacques Daniëls wil vandaag groen licht van gemeente en regio over de belangrijkste overnamekandidaat. Beide instanties moeten instemmen, omdat de contracten van het oude Saron overgaan naar de nieuwe club. Het gaat onder meer om een subsidie van 890.000 euro voor beschermd wonen en een onbekend bedrag aan pgb-geld.
Stichting Saron Zorgverlening
De belangrijkste kandidaat is de Stichting Saron Zorgverlening, die begin oktober, twee weken na het faillissement van Zorggroep Saron, werd opgericht. Die stichting heeft volgens Daniëls financieel gezien de beste papieren. Achter de nieuwe stichting zit Henk Hak, erfgenaam van het bekende conserven-imperium. Hak is bevriend met Gerard Schut, voormalige directeur van Zorggroep Saron.
Ook andere bestuursleden en toezichthouders van de nieuwe stichting zijn aan hem gelieerd. Juist dat maakt Enschede en de Regio Twente huiverig. Schut was eerder dit jaar hoofdverdachte in een grote strafzaak over fraude met pgb-geld bij Saron. Schut werd vrijgesproken, maar er loopt nog steeds een hoger beroep.
Intimidatie
Bij zowel gemeente als Regio zijn signalen binnengekomen over het schrikbewind, dat de directeur zou hebben gevoerd. Hij zou medewerkers en cliënten al jaren stelselmatig intimideren. Hij maakt daarbij volgens de melders misbruik van het geloof: wie met hem is, is van de Heer, wie tegen hem is, is van de Duivel. Dat maakt diepe indruk op zijn zeer gelovige en psychisch kwetsbare cliënten.
Ook de vrijwilligers van Saron zouden cliënten onder druk zetten in geloofskwesties: zo mochten mensen niet scheiden en niet roken. Alle klachten van cliënten en medewerkers moesten worden ingediend bij en werden behandeld door Schut zelf. Een vertrouwenspersoon voor de cliënten was er niet.
Een medewerker schreef aan de gemeente Enschede over Schut: Ik ben bang dat hij terugkomt. Niemand durft tegen hem in te gaan en de meesten kijken hem naar de ogen en doen precies wat hij zegt. Hij intimideert. Dat wordt allemaal betaald met geld van de overheid, ik vind dit te gek voor woorden. Het is door en door rot bij Saron.
Onderzoek
De gemeente Enschede erkent dat dergelijke klachten bekend zijn en is bezig ze te onderzoeken. Woordvoerder Angèle Scholtes: We hebben van verschillende kanten diverse informatie, inclusief klachten, ontvangen en moeten dit wegen in ons onderzoek. Zonder dit onderzoek kunnen we niet beslissen over een subsidieaanvraag van een nieuwe partij.
Volgens haar is ook de Organisatie voor Zorg en Jeugdhulp Twente (OZJT), die namens veertien Twentse gemeenten een fiat voor de doorstart moet geven, nog bezig met een onderzoek. Curator Daniëls verwacht vandaag uitsluitsel van beide partijen. Als zij geen toestemming geven voor de doorstart door de Stichting Saron Zorgverlening, dan komen er andere kandidaten in beeld.
Aanvankelijk waren dat er (inclusief de groep-Hak) vijf, maar twee kandidaten zijn inmiddels afgehaakt, naar verluidt omdat ze te zeer schrokken van de chaotische financiële en organisatorische situatie bij de zorggroep.
Gerard Schut wil niet echt ingaan op beschuldigingen en klachten. Hij zegt dat het om aannames gaat die niet kloppen. Over een doorstart en zijn rol daarbij, zegt Schut: Ik zit niet in het bestuur van de nieuwe stichting. Zoals u weet ben ik momenteel geschorst bij de Zorggroep. Ik verwijs u dus naar de curator voor commentaar.
Vrijgesproken van miljoenenfraude
Gerard Schut was hoofdverdachte in een rechtszaak over miljoenenfraude met pgb s, maar werd samen met alle andere verdachten vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie verdacht Schut en zijn medeverdachten van gerotzooi met facturen, fraude, witwassen, valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie. Maar volgens de rechtbank was er geen sprake van ongeoorloofd geschuif van soorten zorg en budgetten, het vervalsen van facturen en oplichting. De destijds gehanteerde werkwijze was niet ongewoon in de zorgwereld en wordt gesteund door de uitvoeringspraktijk van de zorgkantoren, de parlementaire geschiedenis en rechterlijke uitspraken , aldus de rechters in het vonnis. Volgens de rechtbank had het OM onvoldoende onderzoek gedaan en ontbraken relevante stukken in het dossier. Van het Openbaar Ministerie mag verwacht worden dat het een zo volledig mogelijk dossier presenteert met betrekking tot alle specifieke zaken. Het op meerdere fronten achterwege laten van nader onderzoek is ( ¦) onbegrijpelijk en verwijtbaar. Het OM is in hoger beroep gegaan tegen deze uitspraak.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede