Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Gaat Enschede omgekeerd inzamelen of afval nascheiden?

374165 873400

Er zijn vier scenario s voor het toekomstige afvalbeleid in Enschede. Van niets doen tot omgekeerd inzamelen of nascheiding van het restafval in een fabriek.

Slechts 50 kilo restafval per Enschedeër in 2030. Weegt de Twentse doelstelling zwaarder dan de service van al het afval aan huis ophalen? De gemeenteraad mag er zich over buigen.

Vier scenario s
Adviesbureau IPR-Normag heeft vier mogelijke toekomstscenario s in kaart gebracht: doorgaan met het huidige beleid, een overgang op omgekeerd inzamelen (zelf je vuilniszak naar een ondergrondse container brengen), overgaan op nascheiding voor de hele stad of alleen bij het afval dat afkomstig is van hoogbouw.

De bovengenoemde vraag is essentieel in een afweging. Als de doelstelling van 50 kilo heilig is voor de politiek, blijft alleen omgekeerd inzamelen als optie over. In andere scenario s blijft volgens IPR-Normag met de huidige stand van de techniek het aantal kilo gescheiden grondstof (zoals plastic) achter.

Kanttekening is dat het Centraal Planbureau in 2017 concludeerde dat de kwaliteit - en dus de bruikbaarheid - van het ingezamelde plastic bij gemeenten met systemen als omgekeerd inzamelen en diftar over het algemeen lager is. Bovendien vraagt omgekeerd inzamelen om een investering van 3,3 miljoen euro om 335 extra ondergrondse containers in de stad te plaatsen.

Nascheiding
De overstap op nascheiding brengt niet direct extra kosten met zich mee. In dit scenario worden alle (ondergrondse) containers voor plasticafval verwijderd. Plastic en kunststof gaat dan zoals vanouds samen met het restafval in de grijze container en wordt door een machine gescheiden. Het gescheiden inzamelen van gft, papier, glas en textiel staat dus niet ter discussie.

Nadelen van nascheiding zijn er vooral op technisch vlak. Enschede heeft voor verwerking van restafval een contract met Twence, maar die heeft geen nascheidingsinstallatie. Het plasticafval moet dus voor verbranding elders uit het restafval worden gescheiden. Daar zijn onderlinge afspraken (uitruilen van afval- en subsidiestromen) voor nodig tussen de gemeente, Twence en een afvalverwerker die wel kan nascheiden. De verwachting is dat een inwoner in 2030 dan nog 87 kilo restafval produceert per jaar. Nu is dat 144 kilo per inwoner.

Doorgaan op de huidige weg (diftar) kost niets extra en doet restafval dalen tot 90 kilo per inwoner. Een laatste optie is een combinatie van omgekeerd inzamelen bij laagbouw en nascheiding bij hoogbouw. Dan blijft nog 57 kilo restafval per inwoner over in 2030. Het plaatsen van 335 ondergrondse containers is nodig, dus kost ook 3,3 miljoen euro. De gemeenteraad heeft nog even tijd om de opties af te wegen: een besluit wordt komend voorjaar genomen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.