Het is deze woensdagmiddag asgrauw. In Transburg wordt de sfeer nog eens extra aangestipt door de ellende die een groot aantal bewoners is overkomen. Het is alweer acht weken geleden dat een geknapt noodriool voor ondergelopen woningen zorgde, waardoor meerdere bewoners niet meer in hun eigen woning kunnen verblijven. Acht weken vol onzekerheid, gedoe over verzekeringen, beloftes die niet nagekomen worden en het gevoel volledig aan hun lot te zijn overgelaten door met name de gemeente Enschede. Regina Moes treedt nog altijd als woordvoerder op namens de getroffen bewoners. Dat er door de gemeente wordt verteld dat ze haar rol als woordvoerder en intermediair zou hebben opgegeven, ontkent ze hoofdschuddend.
12 wekenZe is er zelf ook deze middag. Op de stoep voor twee woningen staan twee bedrijfsbussen van Domijn. Werknemers slepen met zakken cement of mortel voor vloeren en wanden. Moes kijkt er samen met enkele bewoners goedkeurend naar. Domijn doet alles wat in hun mogelijkheid ligt om de woningen weer bewoonbaar te maken, maar het kost tijd, zoveel is wel zeker , zegt Moes. De deuren van meerdere woningen staan open en een blik naar binnen onderschrijft die stelling. In een van de woningen is alleen nog maar schoongemaakt, maar zijn de sporen nog zichtbaar van wat er op die fatale dag is gebeurd. Een andere woning is al geschilderd, behangen en er ligt een nieuwe vloer in. De betreffende familie moet echter nog 12 weken wachten op de nieuwe keuken. Ze verblijven bij hun dochter die een paar huizen verderop woont.
Hotel
Moes merkt meer en meer dat de getroffen bewoners aan het einde van hun Latijn zijn. Ze zijn door de spanning helemaal kapot. Hebben geen idee wie zich om hen bekommert. Ze zitten in hun hotel of tijdelijke woning en moeten maar afwachten of- en zo ja, wanneer ze terug kunnen. Een aantal wil niet eens meer terug naar die plek. Sommigen hebben helemaal niets meer. Er liggen onderbouwde schadeclaims van 6.000 tot soms 12.000 euro van de onverzekerde bewoners. Moes: Maar ze zijn naar het Fonds Bijzondere Noden verwezen waar ze 1.750 euro kunnen krijgen. Dat noemt de gemeente keihard inzetten voor eigen bewoners , laat me niet lachen.
RioolbreukInmiddels heeft advocatenbureau Brusse Masselink, die de onverzekerde bewoners bijstaat, de gemeente Enschede en Dura Vermeer een aangetekende brief gestuurd met het verzoek om binnen zeven dagen aansprakelijkheid voor de rioolbreuk en de geleden schade te erkennen. De advocaat verzoekt de partijen ook om binnen een week een voorschot op de geleden schade te betalen. Als er binnen de gestelde termijn geen erkenning van aansprakelijkheid of betaling van het voorschot plaatsheeft, gaat het advocatenbureau over tot een kort geding.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita