De sloopkogel zelf laat nog even op zich wachten. Morgen begint de ontmanteling van de oude fabriek van de Boeren Arbeiders Textiel Onderneming (BATO) met de asbestsanering. De sloop van het pand en complex op de hoek van de Perikweg en de Javastraat geschiedt tot afschuw van cultuur-historische organisaties, maar wordt met vastberadenheid ingezet door ontwikkelaar en bouwbedrijf Nijhuis. Wij hebben de stappen die we moesten zetten met zorgvuldigheid gezet en zien dus geen aanleiding de sloop uit te stellen , zegt Jeroen Altena namens Nijhuis.
Het is een geluid dat wordt toegejuicht door de Nederlandse Reisopera. De cultuurinstelling is sinds 1955 eigenaar van het terrein en had het gebouw jarenlang in gebruik. Het terrein werd al in 2016 verkocht aan Nijhuis, die er 43 koopwoningen heeft gepland.
Financiële afwikkeling
De (financiële) overdracht laat door alle vertraging nog steeds op zich wachten. Dat steekt de Reisopera, die daar vorige week nog een venijnige brief over stuurde naar de gemeenteraad van Enschede. Met de sloop aanstaande lijkt weinig de financiële afwikkeling nog in de weg te staan. Al is de bestemmingsplanprocedure die nog wacht ongetwijfeld een lastige hindernis.
Elementen behouden
De erfgoedorganisaties hebben vorige week tot het laatst met Nijhuis om de tafel gezeten. Centrale vraag daarbij was afgelopen donderdag of erg waardevolle cultuur-historische elementen in het woningbouwproject overeind kunnen blijven. De voormalige BATO-fabriek mag formeel dan niet als een monument worden aangemerkt, het complex heeft genoeg karakteristieke onderdelen die het waard zijn om blijvend te koesteren.
Aldus stelde Het Overzicht, de onafhankelijke instelling voor de leefomgeving, afgelopen zomer vast in een door de cultuur-historische organisaties afgedwongen rapport. Die lastminutestudie zette ook een groot aantal raadsfracties aan tot actie - ook zij willen zoveel mogelijk behouden van het vermeende industrieel erfgoed.
Het gesprek met Nijhuis was in zoverre een goed gesprek dat we het eens zijn over het feit dat we het niet met elkaar eens zijn , zegt Jan Breleter namens de erfgoedorganisaties. Nijhuis wil slopen en het terrein schoon opleveren en is alleen op twee punten bereid iets te doen met het verleden. Dan gaat het om de sheddaken en de muur - die willen ze min of meer laten terugkeren in het ontwerp. Als een knipoog naar het verleden, zoals het bedrijf het zelf zegt. Wij willen natuurlijk meer en zouden graag zien dat recht wordt gedaan aan het verleden.
Laatste poging
De mogelijkheden daartoe lijken nagenoeg uitgeput voor Breteler en de zijnen. Politiek gezien lijkt de race wel zo ongeveer te zijn gelopen. Wel deden de fracties van Enschede Anders en CDA vorige week nog een laatste poging: de twee verzochten verantwoordelijk wethouder Jeroen Diepemaat of hij Nijhuis wilde vragen wat het bouwbedrijf nodig dacht te hebben om álle aanbevelingen van Het Oversticht onverkort over te nemen. Diepemaat fungeerde daarin daadwerkelijk als intermediair, maar Nijhuis houdt dus vast aan de plannen zoals die nu op tafel liggen.
Bestemmingsplan
Breteler: Misschien valt er via de wijziging van het bestemmingsplan voor ons als organisaties nog iets te doen. Ik denk dat men bang is dat we de boel daarmee proberen te vertragen. Dat is niet primair ons doel, maar het bestemmingsplan biedt misschien nog wel de mogelijkheid zaken gewijzigd te krijgen. Als het kansrijk is, zullen we dat natuurlijk niet nalaten.
Bouwer Nijhuis zelf doet er inhoudelijk verder liever het zwijgen toe. Het bedrijf constateert dat rond het project Operahof een politieke discussie is ontstaan en geeft er de voorkeur aan daar niet aan mee te doen.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman