Papavers
Hier zie je papavers in volle bloei aan het begin van de zomer. En hier , zegt Trudie Lucardie als ze een paar foto's verder loopt. Papavers die door de slakken zijn aangevreten. Een vies beeld, vindt ze. Slakkenslijm, die vlieg erop, heel onsmakelijk. Maar om te fotograferen bijzonder mooi.
Als Trudie Lucardie (74) de bloemen in haar achtertuin door de lens van haar Nikon bekijkt, veranderen ze in beelden. Fotobeelden die vertellen dat er ongelooflijk veel te zien is in bijna niets. Wat ik eigenlijk wil zeggen is: kijk en verwonder je. Het is zo jammer dat we vaak zo verschrikkelijk gejaagd zijn dat we het kleine niet meer zien. Ze knikt. Door een lens naar de wereld kijken helpt enorm. Gewoon even de rust nemen voor verwondering en er ontstaat iets moois.
Raden
In de tentoonstellingsruimte op de bovenste verdieping van boekhandel Broekhuis wijst ze op een serie foto's in grijs en tinten wit. Zie jij wat dit is? Takjes onder ijs? Nee! Maar het is wel mooi dat je dat ziet. Pal naast haar woning aan de Hengelosestraat stonden al jaren glasplaten, vertelt ze. Ze raakten enigszins verweerd. Er kwam zand in, er groeide onkruid tussen. Als je dat fotografeert krijg je een idee van water of ijs. Het is precies dat waar ze naar zoekt. Het niet voor de hand liggende. Ik wil graag iets laten zien waar veel mensen niet op letten. Ik probeer zo te fotograferen dat er iets te raden blijft, dat het spannend is.
Trudie Lucardie fotografeert al jaren. Vooral voor zichzelf, maar af en toe is het heel leuk om het te laten zien aan publiek. Soms maak ik er kleine tekstjes bij. Niets hoogdravends hoor, gewoon omdat ik het leuk vind.
Gebroken glas
Zoals bij een foto van gebroken glas met wonderlijke kleuren erin. 'Kader met glas / versmolten scherven / zicht op verleden / spiegeling van wat was'. Die heb ik gemaakt in de verlaten melkfabriek aan de Raiffeisenstraat. Daar zag ik een muurtje van glazen blokken, zoals die vroeger gebruikt werden in badkamers. Er was behoorlijk tegenaan geslagen, verf overheen gespoten. Een prachtig beeld, groot afgedrukt, dat ze maakte met haar iPad. Als je door een spiegelreflexcamera kijkt, kijk je naar een klein beeld. Met een iPad zie je de compositie al meteen. Het zijn de zegeningen van digitale fotografie, vindt ze. In haar tuin is ze het meest te vinden. Iedere morgen even de deur uit met mijn camera. Kan ik de ontwikkelingen in de gaten houden. Nog een foto van een papaver, een witte, de bloem lijkt te vliegen. Twee blaadjes aan een steel. Net een libelle...
Beeldtaal
Zaterdag werd de expositie geopend door Paul Knollen, conservator van Rijksmuseum Twenthe. 'Beeldtaal' is t/m 6 januari te zien bij Boekhandel Broekhuis aan de Marktstraat.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman