Bestuurders Richard Benneker van de Stichting Katholiek Onderwijs Twenterand (SKOT) en Gerlo Teunis van schoolbestuur PCO Noord Twente zijn geen voorstander van een ouder als meester of juf voor één dag . Maar ze kunnen hun ogen niet sluiten voor de werkelijkheid. Nu al kunnen niet alle verzoeken voor invallers worden ingewilligd.
Beide bestuurders peilen daarom binnenkort bij hun schooldirecteuren of een ouder voor de klas bespreekbaar is. Het kost Benneker en Teunis zichtbaar moeite het taboe te doorbreken.
Griepgolf van invloed
Benneker, voorzichtig formulerend: Of we echt welwillende ouders inschakelen, hangt af van hoe de directeuren erover denken. Maar ook van de zwaarte van een griepgolf. Maar je kunt gewoon geen klas naar huis sturen op de eerste dag dat de leerkracht ziek is en erg een invaller te vinden is. Stel dat beide ouders werken. Dan is er geen opvang.
Teunis vult aan: Voor de kwaliteit van het onderwijs kun je het eigenlijk niet maken. De vader of moeder zal ook zeker geen les geven. Hij of zij is toezichthouder.
Overweeg terugkeer in vak
De schoolbestuurders hopen van harte dat een eventuele griepgolf meevalt. Ze hebben de krant benaderd omdat ze een oproep willen doen aan alle Twentenaren of Achterhoekers die in het verleden in het onderwijs werkten. Tegen die groep willen we zeggen: stof je onderwijsakte af en overweeg terugkeer in het vak. We hebben jullie heel hard nodig , aldus Benneker.
Opfriscursus
De schoolbesturen SKOT en PCO Noord Twente zijn samen met 28 andere schoolbesturen uit de regio aangesloten bij het Mobiliteitscentrum ObT. Dat is drie jaar geleden opgericht. Het regelt voor 300 scholen in regulier, speciaal basisonderwijs en speciaal basis- en voortgezet onderwijs vervanging bij ziekte of uitval van onderwijspersoneel.
Speciaal voor herintreders stelde dat centrum met hulp van Saxion een opfriscursus van enkele middagen samen. Het is een educatief programma dat herintreders voorbereidt op hun terugkeer voor de klas. Het gaat over de vele veranderingen in het vak. Denk aan software, methodieken en het digitale schoolbord.
Eigen wensen
Herintreders worden volgens Gerlo Teunis nooit onvoorbereid voor een klas gezet. Zeker de eerste dagen is er opvang en begeleiding. Zelfs als ze alleen les willen geven op een specifieke school, bijvoorbeeld in hun eigen dorp, dan is dat bespreekbaar. We willen herintreders zoveel mogelijk tegemoetkomen in hun wensen , zegt teamleider Janine Gerrits van het mobiliteitscentrum.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay