Het walhalla voor de chocoladeliefhebber , zo kun je Porte de Versailles in Parijs deze week wel omschrijven. Tot en met zondag staat het arrondissement in Zuid-Parijs in het teken van Salon du Chocolat. Op de beurs presenteren chocoladeaanbieders uit 60 verschillende landen zich. Onder hen zijn veel bekende chefkoks en banketbakkers.
Beste jonge patissierPatrick de Vries is met zijn 25 jaar de allerjongste deelnemer op het onderdeel World Chocolate Masters. De Enschedeër won vorig jaar het Nederlands kampioenschap en plaatste zich na diverse voorrondes voor het WK. De Vries timmert sowieso flink aan de weg: in 2015 mocht hij zich met het winnen van de Gouden Gard al de beste jonge patissier van Nederland noemen. Zijn geheim? Oefenen, oefenen en nog eens oefenen , zegt De Vries, die in het dagelijks leven werkzaam is als bakker en patissier bij Koopmans in Tubbergen.
Op het WK in Parijs moet de chocoladekunstenaar een vijftal opdrachten uitvoeren. Dat begon gisteren met het maken van zijn eigen chocoladetruffelcake. Dat is cake die dagenlang vers moet blijven, bijvoorbeeld om te consumeren in het vliegtuig , zegt De Vries. Ook waagde de Enschedeër zich gisteren aan het maken van chocoladetruffel.
Gevulde chocoladereepDonderdag staan drie onderdelen op het programma. Zo presenteert de twintiger zijn eigen chocoladereep. Na het proeven van tal van verschillende soorten cacao en chocola, is hij tot een gevulde chocoladereep gekomen. Hij smaakt in het begin een beetje fruitachtig, maar de nasmaak is iets bitter en intenser , aldus De Vries. Ook laat hij zijn eigen chocoladebonbon zien, die hij ontwierp in Antwerpen.
Tot slot presenteert de Enschedeër een chocolatesnack on the go . Dat is een soort warm broodje chocolade, waarbij de chocola niet mag smelten.
PittigDe Vries strijdt in Parijs tegen deelnemers uit onder meer Australië, Mexico, Canada en Japan. Vanavond hoort de jonge Enschedeër of hij tot de beste tien behoort. Indien dat het geval is, neemt hij het morgen tijdens de finaledag op tegen de negen beste chocolademakers ter wereld. Het wordt lastig en pittig, maar als je meedoet kun je altijd winnen , zegt De Vries uiterst nuchter.
Zijn deelname aan het WK is in ieder geval al in de pocket. Werken met chocola is geweldig. Het is een mooi product en iedere dag is weer anders , zegt De Vries. Of hij zelf van chocolade houdt? Zeker, het liefst zo puur mogelijk.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels