Hidde Huizinga, artiestennaam si nedd, sluit zondagochtend vanaf 03.45 uur het uitverkochte technofeest Basic Grooves in Metropool af. Het 21-jarige technotalent uit Enschede draait ook nummers uit eigen productie. Ik heb nu 13 nummers die meekunnen op professioneel niveau.
Huizinga legt uit waarom hij dat vindt. Alle technomuziek die wordt uitgebracht, is professioneel; ze hebben een laatste edge . Wat ik bedoel te zeggen is, dat er een heel klein verschil zit tussen een professionele plaat en een plaat die nog net niet af is. Dat laatste stukje is die edge . Voor mijn gevoel hebben mijn laatste 13 platen, al dan niet in samenwerking met anderen, dat laatste stukje nu ook. Ik heb het idee dat ik dat randje sinds dit jaar weet te vinden. Daardoor kunnen ze op professioneel niveau mee en is er ook interesse vanuit labels in mijn muziek. Het vinden van die edge komt met het ambacht van het producen.
Miniems
Zoiets miniems is bij het draaien van een technoset duidelijk merkbaar. Daar gaat het om de kleine afwijkingen in het geluid, omdat techno bouwt op het constante geluid van de harde bas. Dus een plaat die die edge heeft, kan in een set voor een dansvloer voor een heel nieuw geluid zorgen. Elke kleine verandering, heeft grote impact en dat geeft een geweldig gevoel.
Voor Huizinga gaat het dan ook om het gevoel. Ik worstel vaak met het verschil tussen denken en voelen. Techno is voor mij de muziek waar ik mij aan kan overgeven. Ik consumeer het. Huizinga bedoelt daarmee dat hij zich op technofeesten graag overgeeft aan de visie van de dj, zoals hij het noemt. Hij vertelt een verhaal met de muziek.
Masterclass
Huizinga leerde organisator Bas Amro kennen op een masterclass producen op zijn school, het ArtEZ Conservatorium. Amro heeft een flinke vinger in de pap als het gaat om de technoscene in Enschede. Hij zorgt ervoor dat technofeesten als De Reactie, Onder de Radar en dus Basic Grooves jaarlijks terugkeren. Huizinga is sinds de masterclass bevriend geraakt met Amro.
Huizinga belooft ook zijn eigen tracks gaan te draaien. Persoonlijk houd ik van tempo, groove en grimmigheid. Groove is wat het dansbaar maakt, laat swingen. Daar laat ik mij dan ook door leiden in het maken van nummers. Dat werkt intuïtief. Ik wil dat de percussie, melodie en het ritme altijd swingen. Zondagochtend zullen tempo en groove ook de rode draad zijn in de set die Huizinga draait. Ik heb de set bijna klaar. Uiteindelijk kan je het nooit volledig klaarhebben. Je moet rekening houden met wat het publiek wil. Een voorbereide set is daarom meer een archief dat je paraat hebt.
Ouders
De vraag is wat zijn ouders vinden van wat hij doet. Van huis uit werd Huizinga gestimuleerd om iets met muziek te doen. Zijn ouders brachten hem naar pianoles. Dat hij uiteindelijk volledig voor de techno zou kiezen, hadden ze niet aan zien komen. Maar ze steunen me in alles. Ik moet trouwens ook wel zeggen dat ik steeds meer klassieke muziek ben gaan waarderen. Ik probeer nu ook elementen uit de klassieke muziek te mengen in mijn technoproducties.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen