Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

AUDIO Saxion-onderzoekers ontwikkelen drone die overal lichamen kan opsporen, zelfs onder de grond

381904 885059

Dood of levend maakt niet uit: de drone die Saxion-onderzoekers ontwikkelen kan personen vinden. Van verdwaalde mensen en gewonden bij een ramp tot al jaren geleden begraven lichamen diep in de grond. De komende twee jaar gaat Saxion de nieuwe technieken verfijnen.

Stoffelijke overschotten, maar ook vermiste of verdwaalde personen zijn sneller vindbaar. Maar ook bij natuurrampen is onze vinding toepasbaar , zegt Jaap Knotter, lector advanced forensic technology van de hogeschool.

Na bijna een jaar van verkennend onderzoek, start deze donderdag een onderzoeksproject. Saxion-opleidingen als archeologie, biomedisch laboratorium onderzoek, chemie, elektrotechniek en ICT, slaan hiervoor de handen ineen, geholpen door externe partijen. De politie is partner bij het onderzoek. De onderzoekers geven zichzelf twee jaar de tijd om hun methode te vervolmaken en klaar te maken voor praktisch gebruik. Onder meer door de politie.

Menselijke linieMaar waar begon het allemaal mee? Daarvoor gaat lector Jaap Knotter terug naar de zomer van 2017. De zoektocht naar de jeugdige Anne Faber uit Utrecht. Knotter roept de beelden in herinnering die menigeen nog vers op het netvlies staan. Met man en macht werd gezocht. Vrijwilligers en militairen liepen hand in hand. Ze vormden een menselijke linie op zoek naar Anne.

De beelden zetten het lectoraat Advanced Forensic Technology van de hogeschool aan het denken. Het zoeken naar Anne was tijdrovend. Het had bovendien als nadeel het uitwissen van sporen op een mogelijke crime scene. Het idee voor een alternatief ontstond snel daarna, zegt Knotter. Waarom gebruiken we geen drone? Een zeer geavanceerde, waar de gecombineerde technieken van een warmtebeeldbeeldcamera, grondradar-apparatuur en een hyperspectrale camera als geïntegreerd pakket onder hangen.

Robor ElectronicsHet bedrijf Robor Electronics uit Bentelo is één van de partners. De onderneming spoort met warmtebeeldcamera s reeën op in akkerlanden. Maar kan ook een vermist of verdwaald persoon signaleren vanuit de lucht. Of een stoffelijk overschot dat nog niet volledig is afgekoeld onder de grond. Is de omgevingstemperatuur al wel aangenomen, ook dan kan de camera nog nuttig werk doen, zegt Knotter.

Tijdens het ontbindingsproces worden bacteriën en enzymen omgezet in vocht. Dat proces gaat gepaard met warmteontwikkeling. De stap na het composteren is dat lichaamssappen in de grond vloeien en worden opgenomen door vegetatie. De celstructuur verandert. Hyperspectrale camera s detecteren de andere kleurintensiteit die planten hierdoor krijgen.

Het bedrijf Archeopro, een andere partner, is specialist in archeologisch onderzoek. Met grondradarapparatuur die tot zeven meter in de bodem kan kijken zonder beroering van de grond, is te zien waar de water- of grondhuishouding is verstoord. Bijvoorbeeld na het begraven van een lijk.

Sporen veiligstellen
Jaap Knotter ziet al voor zich hoe de drone met al zijn innovatieve hightech boven een gebied vliegt. Zonder het te betreden. Dat laatste is voor het zoeken en veilig stellen van sporen van groot belang. We willen ons eindproduct zo maken dat de drone tijdens de vlucht informatie doorsluist naar het controlesysteem.

Hij vertelt dat derde en vierdejaars studenten meewerken aan het onderzoek naar de speciale drone. Vanuit hun verschillende studierichtingen ICT, forensisch onderzoek en biomedisch laboratoriumonderwijs nemen ze ieder specifieke kennis mee.

Behalve de politie, is ook de Voedsel en Warenautoriteit partner bij het project én beoogd eindgebruiker. Knotter: Bijvoorbeeld in de agrarische sector. Een veehouder bij wie een koe overlijdt, moet het dier afmelden. In de praktijk gebeurt dat niet altijd. Als handhavers moeten de NVWA-medewerkers dan soms optreden, waarbij ze handmatig met een prikstok landerijen aflopen. Een drone kan hen hierbij helpen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.