Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

DJ Dr. Anders uit Enschede is verslaafd aan vinyl

386716 888445

Deejay Dr. Anders is het alter ego van Hans Beuzel. Hij is muziekverslaafd, feestverslaafd maar vooral verslaafd aan vinyl. Daarom begint hij een maandelijks vinylcafé in poppodium Metropool, met singer-songwriter Jasper Slaghuis als tafelheer.

In zijn woonkamer met uitzicht op de Performance Factory staat een draaitafel naast een laptop, een mengpaneel en twee controllers. Dj Dr. Anders demonstreert even de nieuwste wonderen van techniek, met het draaiprogramma Traktor. Eerst een slipmat op de draaitafel, dan een 'plaat' erop die een hoog geluid naar de computer stuurt. Daarop draait hij digitaal het ritmische nummer Hide U van Kosheen. Hij maakt loopjes, die hij door te scratchen op de draaitafel kan herhalen of versnellen. Ogen dicht en je waant je op een dancefeest, in trance. Een mooi contrast met zijn grote liefde, vinyl. Boven de dj-set hangt een wisselende expositie van platenhoezen aan de muur. Ik ben gek op vinyl. Een fijn geluid, prachtige hoezen. Alles klopt eraan , zegt hij.

Juiste muziek
Of je nu ouderwetse plaatjes in elkaar over laat vloeien op de draaitafel of dat met computergestuurde programma's doet, de overeenkomst blijft: de juiste muziek uitzoeken. Voor Hans Beuzel (54) is dat waar het om draait. ,,Ik probeer de sfeer te vangen en die met muziek terug te geven. Dat is anders dan Armin van Buuren, een van de populairste dj's van de wereld, zegt hij. Als hij optreedt, komt het publiek voor hem. Hij doet puur zijn eigen ding en het publiek reageert op wat hij brengt. Ik wil de sfeer van het feest of festival voelen en geef dat terug. Het mooiste is als je vloeiend van punk naar reggae kunt gaan en het nog logisch klinkt ook. Als dat lukt, voel ik mij één met het publiek.

Prille liefde
Ooit, vertelt hij, gebeurde er iets moois in Metropool in Hengelo. Ik zag een jong stel aan de bar, duidelijk een prille liefde. Ik bedacht dat ik het voor elkaar wilde krijgen dat zij de dansvloer zou opgaan en hij niet. Ik bedacht dat ik Jimi Hendrix moest draaien. En even later stond zij op om te gaan dansen, alleen. Hij maakt een gebaar alsof hij een marionet laat wandelen. Met muziek heb je soms mensen aan een touwtje.

Hans Beuzel heeft een opmerkelijke loopbaan. Hij was journalist, werkte bij de helpdesk van KPN in de tijd dat Youp van 't Hek die onder vuur nam en werd slaapwacht bij Humanitas Onder Dak. Dat laatste bevalt, ook al omdat er flink rekening wordt gehouden met het drukke draaischema van dj Dr. Anders. Hij stond aan de basis van de Basic Grooves-party's in voorheen poppodium Atak, draaide op GOGBOT, Geuzenpop, Fields of Joy, Miauw en in het Burgerweeshuis in Deventer. En nu wordt het tijd iets te doen met zijn liefde voor vinyl.

Journalist
In het vinylcafé, zondag voor het eerst in het Muziekcafé van Metropool aan het Wilminkplein, pakt dj Hans Beuzel zijn achtergrond als journalist weer een beetje op. In de setting van een praatprogramma interviewt hij mensen uit de muziekwereld, is er een quiz, een gesproken column en een dj-battle. Singer-songwriter Jasper Slaghuis van het Twents Songwriters Gilde is zijn sidekick, zijn tafelheer. Het vinylcafé is voor iedereen, Maar het heeft ook een freakerig randje. We hebben ook een 'vraag maar raak'-rubriek waarin mensen elkaar een beetje kunnen helpen: wat is de beste naald, draai je platen op een kurkmat of juist niet; dat werk.

Naaldje
Vinyl is wel een beetje een ouwemannen-ding, grijnst hij. Dat naaldje voor die plaat, de gordijnen een beetje open of dicht voor de juiste akoestiek. Vrouwen zetten Spotify aan en luisteren naar een liedje. Bij mannen duurt het uren voor ze tevreden naar muziek luisteren.

Vinylcafé
Dr. Anders' Vinyl Café begint zondag om 14.00 uur. Gasten: popprofessor Arris Roordink, vinyl-dj Minka de Groot, Petrushka Morsink van platenzaak Planet of Sound en de jonge vinylfreak Jesse Borkens die de hele platencollectie van zijn grootvader kreeg.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.