Sinds 2016 heeft het OM als beleidslijn om bij sexting door te verwijzen naar Halt, omdat dit bij kinderen beter past dan vervolging voor een zedendelict. Waarom is niet doorverwezen naar Halt?HALT is tegenwoordig een van de mogelijkheden om een zaak af te doen. De afweging wordt per casus gemaakt. Het beleid is dus niet om sexting standaard door te verwijzen. De richtlijn van politie en OM ten aanzien van sexting is te vinden op OM.nl.
https://www.om.nl/onderwerpen/sexting/De afdoening van HALT met betrekking tot sexting bestond nog niet ten tijde van de beslissing in deze zaak. Wel is er destijds contact geweest met HALT. In deze zaak is een afdoening via HALT echter als niet geschikt beoordeeld. Meer informatie
over HALT.Leidt de beschikking van het Hof ertoe dat het OM Oost Nederland bij zichzelf te rade gaat of ze bij sexting onder jongeren te soepel is en niet vaak genoeg vervolging instelt?Er wordt per casus een betekenisvolle (magistratelijke) afweging gemaakt die past bij leeftijd en overtreden norm; dat was zo en zal zo blijven.
Oost-Nederland voert geen eigen beleid in sextingzaken. Sinds 2014 hebben politie en OM opsporings-, vervolgings- en afdoeningsbeleid met betrekking tot sextingzaken. Dit geldt als landelijke leidraad voor de officier van justitie bij vervolgings- en afdoeningsbeslissingen. De afdoening in deze casus wijkt niet af van dat beleid. Het beleid biedt wel ruimte om per casus afwegingen te kunnen maken.
Hoe kan het OM voorwaarden stellen die voor iedereen gelden: namelijk dat je (twee jaar) geen delict mag plegen?Wat bedoel je met deze vraag? Het klopt dat je geen strafbaar feit mag plegen, maar een voorwaardelijk sepot geldt toch niet voor iedereen?
Een voorwaardelijke sepot is een sepot onder een of meerdere voorwaarden. Je wordt dan niet vervolgd als je je binnen een bepaalde (proef)tijd aan de voorwaarde(n) houdt die zijn opgelegd. Als je binnen die termijn opnieuw een delict pleegt, word je alsnog vervolgd voor het eerdere feit en voor het nieuwe feit.
Hoeveel sextingzaken met kinderen zijn er in 2016, 2017 en 2018 in Oost Nederland geweest en wat deed het OM ermee? Dat is niet te achterhalen. Sextingzaken worden vervolgd onder diverse strafbare feiten omdat sexting als zodanig niet als strafbaar feit te vinden is in het wetboek van strafrecht.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen