Sinds mensenheugenis zit Dijkoraad, het voormalige Wiecherink adviesbureau, in hartje Enschede. Vanaf 1 januari wil het bedrijf vanuit het Geldermancomplex in Oldenzaal een groeispurt inzetten. Daarvoor hebben we hier de ruimte , zeggen de eigenaren Jurgen Wissink (48) en Robert Olde Scholtenhuis (55) in de verbouwde textielfabriek.
Ze merken op dat ook de medewerkers de verhuizing naar Oldenzaal toejuichen. De meeste komen uit Noordoost-Twente. Het is steeds meer een probleem om bij ons kantoorpand in de binnenstad te komen. Het is filerijden. Dat zal de komende tijd alleen maar toenemen door de bouwplannen voor de Kop van de Boulevard. De slechte bereikbaarheid van het Enschedese centrum heeft een rol gespeeld bij ons besluit verder te gaan in Oldenzaal.
Toekomstbestendig maken monumenten
De nieuwe huisvesting past volgens hen perfect bij het installatietechnisch adviesbureau. Juist omdat we ons steeds meer zijn gaan richten op het toekomstbestendig maken van monumenten. Het is één van de peilers van het bedrijf, waarvan de historie negentig jaar bestrijkt. De naam Wiecherink veranderde in 2002 in Dijkoraad. Zes jaar later namen Wissink en Olde Scholtenhuis, beiden woonachtig in Oldenzaal, het adviesbureau over.
Ze hebben enkele moeilijke jaren achter de rug, mede door de crisis in de bouw. Wissink en Olde Scholtenhuis besloten eerder de vestigingen in Deventer en Veenendaal af te stoten en verder te gaan met de kantoren in Zwolle en Enschede.
Daar werken in totaal achttien personeelsleden. Dat aantal zal snel toenemen, is hun verwachting. We hebben direct twee mensen nodig en op korte termijn nog eens vijf extra.
Verduurzamen
Wissink en Olde Scholtenhuis richten zich op het verduurzamen van installaties in gemeentehuizen, zorgcentra, politiebureaus, universiteiten en bedrijfspanden. Sinds een jaar loopt het weer storm. Wij ontwerpen, berekenen, tekenen en houden toezicht op nieuwbouw en vervanging van installaties.
Op het gebied van monumentale panden gelden ze inmiddels landelijk als specialist. Vanaf het begin tot het einde begeleiden we het in stand houden en energiezuiniger maken van monumenten.
Veel klanten hebben ze op dat terrein in Groningen, waar door aardbevingen talrijke historische panden zijn beschadigd. Ze moeten hersteld, verstevigd en toekomstbestendig worden gemaakt. Met monumentale boerderijen en landhuizen in Groningen moet je heel voorzichtig omgaan. Je kunt er niet zomaar een stalen balk in aanbrengen. Wij zoeken andere oplossingen. Het bouwkundige deel doen we vanuit Zwolle, het installatietechnische deel gaan we voortaan vanuit Oldenzaal oppakken.
Die combinatie van specialisaties heeft ertoe geleid dat Dijkoraad nu door de overheid als één van de vier bureaus in het land is aangesteld om subsidieaanvragen voor onderhoud van historische gebouwen te toetsen. Dat levert extra werk op.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay