Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Turkse Tukkers tonen lef met integratieproject: €˜Nederland is mijn ding €™

388327 turksetukkers

Het integratieproject Turkse Tukkers aan zet staat in de startblokken. Volgende maand begint de werving van de eerste vijftig Turkse gezinnen, die van Twentse landgenoten hulp krijgen om meer aansluiting te vinden bij de Nederlandse gemeenschap.

Vanuit Den Haag wordt met belangstelling gekeken naar dit Twentse project, dat wordt uitgevoerd onder de vlag van Scoren in de Wijk van voetbalclub FC Twente. Minister Arie Slob was gisteravond aanwezig bij de aftrap. De Twentse Tukkers tonen lef, meent hij.

Coach

De hulp kan van alles zijn. Van belang is dat de gezinnen zelf aangeven waar de schoen wringt, waardoor ze niet kunnen aanhaken. Tien al goed geïntegreerde Turkse Twentenaren zijn de afgelopen maanden door het ROC van Twente klaargestoomd om als coach de gezinnen op sleeptouw te kunnen nemen. Twee van hen zijn Mehmet Göksu (49) uit Goor en en Hartice Ãnal (47) uit Hengelo. Ze geven aan te popelen om aan de slag te kunnen.

Ãnal is politieagente, geboren en getogen Hengelose en zelf opgegroeid in een Turks conservatief gezin. De rest van de familie is in 1990 teruggegaan naar Turkije. Zij ging haar eigen weg. Nederland is gewoon mijn ding, mijn leven is hier.

Ze ziet in de praktijk landgenoten onnodig worstelen met eigenlijk iets eenvoudigs als sociale contacten aanknopen met Nederlanders. Gebrek daaraan belemmert hen. De drempel is voor hen te hoog. Ze willen wel, maar durven niet. Bijvoorbeeld, omdat ze vinden dat ze de taal te slecht spreken. Gewoon iets eenvoudigs als naar een bingoavond gaan in een buurthuis durven ze al niet. Of vrijwilligerswerk zoeken. Daardoor blijven ze in een isolement. Als ik daar mensen bij kan helpen, zou ik blij zijn.

Gezinshereniging

Göksu kwam op 9-jarige leeftijd naar Nederland, in het kader van gezinshereniging. Zijn vader werkte in de Twentse textiel. Hij inmiddels ook. De Gorenaar stoort zich aan de geluiden dat de culturele samenleving mislukt zou zijn. Juist daarom wil ik mijn bijdrage leveren, dat we laten zien dat we heel goed samen kunnen leven.

Maar daarvoor legt hij wel graag de bal bij zijn Twentse landgenoten. Ze moeten beseffen dat niets vanzelfsprekend is. Je hebt rechten, waar je voor op mag komen. Maar je hebt ook plichten. Je kunt niet alle problemen, omdat je niet hebt kunnen aanhaken, afschuiven op anderen. De handreiking moet ook van hen zelf komen. Dat wil ik die gezinnen duidelijk maken. En ik hoop ze daarbij te kunnen helpen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.