Midden in de nacht klonk er pianomuziek in het Enschedese ziekenhuis. Een patiënt wellicht, die de slaap niet kon vatten. Maar iedereen die een beetje kan spelen, mag gebruik maken van de nieuwe piano in de hal bij het restaurant.
Of hij er anders ook achter zou zijn gekropen? Ik denk het niet , zegt Ruud Kristelijn eerlijk. Daar ben ik niet goed genoeg voor. Toch klinkt het lang niet slecht als hij op verzoek een stukje speelt op de nieuwe piano in de hal. Kristelijn, die zichzelf als een hobbyist beschouwt, heeft thuis een Steinway staan. In de piano-uitvoering, niet als vleugel. Die is heel soepel, maar deze speelt ook lekker , zegt hij na zijn korte optreden.
Marloes Lammers en Stefanie Kleizen staan erbij en horen dat het goed is. De twee verpleegkundigen, lid van de Verpleegkundige Adviesraad, hebben er samen met anderen voor gezorgd dat de piano er nu een kleine week staat. Te gebruiken door iedereen: patiënt, bezoeker of medewerker. En hij is al veel gebruikt , vertelt Lammers. Zelfs vannacht nog, om een uurtje of half vier, heb ik begrepen.
Heilzame werking
Het idee is niet nieuw. Er zijn meer ziekenhuizen, die bekend zijn met de heilzame werking van pianomuziek in een omgeving die dat niet van zichzelf is. Het past helemaal bij de principes van healing environment (helende omgeving) en patiëntgerichtheid, waarnaar het ziekenhuis is ingericht.
Het welbevinden van de patiënt staat centraal. Op allerlei manieren. Zo kwamen onlangs Spiderman en Superman de ramen lappen op de kinderafdeling. En voorheen vroegen we altijd achteraf hoe het verblijf hier was bevallen. Nu vragen we ook vooraf wat een verblijf hier prettiger kan maken , zegt Kleizen. Lammers vervolgt: Er wordt vaak gezegd dat er geen tijd is voor dat soort zaken. Maar het hoeft niet altijd veel tijd of geld te kosten. De kleinste dingen kunnen het verschil al maken. Zoals even een arm om de schouder.
Sleutel
Maar een ziekenhuis blijft wel een ziekenhuis. Daar is bij de aanschaf van de piano rekening mee gehouden. We hebben gekozen voor een exemplaar met een wat zachter geluid , legt Kleizen uit. En wie er op wil spelen, moet voorlopig eerst even een sleutel ophalen bij de receptie. Hier verblijven patiënten. Daar moeten we rekening mee houden. We willen liever niet dat er kinderen op beginnen te pingelen.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen