Geen anticonceptiepil meer te krijgen, wel of niet slikken van een 'vervuild' medicijn en discussies over winstmarges op medicijnen. Hoogste tijd dat de apothekers zich laten horen. Zij spreken nu met één mond. Die van de Twentse Apothekers Organisatie.
Sinds juli spreken de apothekers in de regio met één mond. Alle 67 apothekers in Twente, plus Lochem en Neede, hebben zich aangesloten bij de Twentse Apothekers Organisatie. Zowel de zelfstandige apothekers als zij die bij een keten horen. Lisette Darman (apotheek Teylers in Losser) en Erik Mijnhardt (apotheken Hellendoorn, Mijnhardt in Nijverdal en Stoop in Borne) zijn twee van de vijf bestuursleden. De afgekorte naam van de organisatie is TAO-UA, waarbij UA staat voor 'uitgesloten van aansprakelijkheid' en 'uitsluitend apotheek'.
Vervuilde medicijnen
Mijnhardt: "Het wordt tijd dat we ons beter laten zien. We hebben te veel in stilte ons werk gedaan." TAO liet onlangs al haar tanden zien. Voor de tweede keer dit jaar werd een vervuiling geconstateerd van medicijnen tegen hoge bloeddruk en hartfalen. De werkzame stof valsartan is mogelijk kankerverwekkend. Maar de kans daarop is volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd zo klein, dat gebruikers eerst het 'oude' nieuwe medicijn moeten opmaken. Pas daarna kunnen ze nieuwe, 'schone' medicijnen halen. Onacceptabel voor TAO. Die riep patiënten op het 'vervuilde' medicijn in te ruilen bij de apotheken. Ook al is nog onduidelijk of dat wordt vergoed.
TAO ziet zichzelf ook als coach van patiënten bij het gebruik van medicijnen. Mijnhardt: "Ziekenhuizen worden langzaam leeg gedrukt. Steeds meer zorg komt bij de huisartsen. Maar die zijn al erg druk. Dat moeten we samen opvangen. Bijvoorbeeld door de voorlichting over een medicijn."
Longformularium
Een rol die apothekers prima past, zegt Darman. "Als een middel niet meer te krijgen is, zoeken we voor de patiënt een alternatief." Betere afstemming tussen alle zorgpartijen kan veel tijd schelen. En voor de patiënt betere zorg opleveren. Zo hebben apotheken samen met ziekenhuizen en huisartsen een zogenoemd 'longformularium' ontwikkeld. Daarin staat hoe longziektes in de hele regio behandeld moeten worden.
TAO gaat zich komend jaar bezighouden met inkoop van medicijnen. Die wordt volledig geregeld door de zorgverzekeraars. Door de krachten te bundelen, ook met huisartsen, hopen de gezamenlijke apothekers op meer invloed. Mijnhardt: "De kennis over medicijnen bij inkopers schiet ernstig te kort. Ze zijn te veel op prijs gericht, niet op de beste zorg."
Mijnhardt kan er binnenkort over praten met minister Bruno Bruins van Volksgezondheid. Hij komt begin volgend jaar naar Hengelo.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels