Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Stichting IT Talent begint pilot om studenten voor de regio te behouden

389422 883717

De kennisvlucht van informatica-talent moet in 2019 stoppen. Te veel studenten worden gekaapt door bedrijven van buiten Twente, nog voordat zij zijn afgestudeerd. Stichting Talent IT Twente begint daarom per februari met een pilot die studenten moet behouden voor de regio.

Talent IT Twente brengt informatica-studenten al in een vroeg stadium onder bij aangesloten bedrijven voor een bijbaan of betaalde stage. Die bedrijven zorgen ook voor een collegegeldtoeslag. Om de maand schuift de student door naar een volgende werkgever. Om concurrentie te voorkomen krijgen alle studenten bij alle bedrijven hetzelfde inkomen. Een andere regel is dat het onderwijs voor het werk gaat, zodat de studenten hun opleiding af maken.

De stichting heeft een startkapitaal gekregen dat bestaat uit 99.400 euro van de provincie, 65.000 euro van het intergemeentelijk initiatief Agenda voor Twente en 25.000 euro van gemeente Enschede. Van de inmiddels 22 bij Talent IT Twente aangesloten bedrijven kreeg de stichting 65.000 euro. In 2020 moet de stichting zichzelf financieel kunnen redden. Talent IT Twente streeft er naar eind januari vijftig bedrijven en organisaties aan zich te binden.

De pilot begint met 25 studenten en loopt van februari tot juni. Dan wordt gekeken hoe vruchtbaar het project is en of uitbreiding naar 250 studenten in 2020 mogelijk is. Ook wordt de doelgroep dan breder dan alleen IT-talent. We willen dit model ook toepassen op andere sectoren , zegt Coen Beernink, oprichter en studentenprogrammeur van Talent IT Twente.

Schaarste junior IT ersVolgens het IT Labour Market Monitor Onderzoek uit 2017 zochten 2500 werkzoekende junior IT-ers in 2016 een baan en waren er 66.250 vacatures. Dat betekent dat er per werkzoekende 26 werkgevers wachten. Daarmee is er in heel Nederland een schaarste aan jonge IT ers. In Overijssel is er per zeven IT-bedrijven slechts één werkzoekende. Een meevaller voor deze bedrijven is dat de populariteit van IT-studies groeit: in 2012 waren er nog 21.629 IT-studenten, twee jaar geleden al bijna tienduizend meer.

Een van de 25 bedrijven deelnemende bedrijven is het Haaksbergse softwareontwikkelingsbedrijf BREIN. Met name het roulerende karakter en het belang van de student spreekt ons aan , zegt Roy Dikkers van BREIN. Jonge mensen brengen naast nieuwe technologie ook nieuwe inzichten mee. Die kunnen niet alleen onze producten, maar ook ontwikkelmethoden beïnvloeden. We hopen een enthousiast talent bij ons te kunnen houden. Of in elk geval in Twente.

Voor de leegloop van IT ers en tekorten bij technische bedrijven zijn volgens Beernink drie redenen. Het personeelsgebrek zie ik als resultaat van het individualistisch gedrag van organisaties. Bedrijven denken nu eenmaal aan zichzelf. Daarom dient het behoud vanuit een sociaal belang gestimuleerd te worden. Het besef dat we ons samen sterk moeten maken voor de regio groeide afgelopen jaar en de stichting komt voort uit die behoefte. De stichting is ook commercieel aantrekkelijk, meent Beernink. Door de schaarste zijn er flinke kosten gemoeid voor de afdelingen van bedrijven die talent moeten aantrekken. Juist daarom zijn er volgens Beernink nog steeds kapers op de kust. We willen niet dat studenten voortijdig hun studie beëindigen om te gaan werken. Die tendens wordt door recruiters aangewakkerd. Het is onnodig en het is ook gevaarlijk voor de kwaliteit van je programmeurs.

Freek Sterink van Brunel, een bedrijf in Enschede dat als recruiter mensen werft voor andere bedrijven, herkent die tendens niet. Hij erkent dat de stichting een concurrent is, maar tegelijkertijd een welkome hulp. Het mes snijdt aan twee kanten. Wij zullen kandidaten missen door Talent IT Twente. Maar als het die stichting lukt, dan zal die de poel aan talent verrijken. Daar hebben wij op den duur ook profijt van.

Charlotte Stegeman, directeur van The Chain Company in Hengelo die actief is met onder meer recruitment en detachering, ziet Talent IT niet als concurrent en juicht het initiatief toe. Ik vind dit een goed signaal naar de regio. Wij staan open voor samenwerking. Als de stichting de regio aantrekkelijker weet te maken en zelfs talent van buiten de regio kan aantrekken, dan kunnen wij meedenken met bij regiobedrijven onderbrengen van studenten.

Studie vooropHet waarborgen dat de studie wordt afgemaakt is voor alle partijen van belang. Daarom maken ook drie studenten deel uit van de raad van advies van Talent IT. IT-student Egbert-Jan Dijkstra van studievereniging Inter-actief is er een van. Het is mooi dat je studenten een bijbaan geeft plus collegegeldtoeslag garandeert. Maar wat ik vooral goed vind, is dat je direct met meerdere bedrijven in contact komt. Ook dat de studie voorop staat. Je moet je studielening immers terugbetalen en daar helpt je papiertje bij.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.