Detlef Döbberthin, marketingdirecteur van Flughaven Münster-Osnabrück (FMO), is vastbesloten om van zijn luchthaven weer een groot succes te maken. Ik wil Nederlanders trekken, dus dan moet ik ook Nederlands kunnen , is Döbberthins overtuiging. Met meer bestemmingen, meer reclame en betere aansluitingen aast op luchthaven op de Twentenaar.
Er zit weer bloei in de Duitse luchthaven, maar dat was niet bepaald vanzelfsprekend. Een paar jaar geleden kampte Münster-Osnabrück met forse problemen. De financiële crisis en het faillissement van AirBerlin lieten diepe sporen na op de Duitse luchthaven. Het aantal bestemmingen nam sterk af, bijna evenredig aan het aantal Nederlandse bezoekers. Met 787.000 passagiers over 2016 draaide FMO het slechtste jaar ooit. AirBerlin maakte veel reclame in Nederland. Door het faillissement viel onze belangrijkste speler weg , vertelt Döbberthin.
Grens van één miljoen
Inmiddels durft de marketingdirecteur weer vooruit te kijken. Het Duitse vliegveld overschreed vorig jaar de grens van één miljoen bezoekers. Met veel marketing - óók in het Nederlands - bij reisbureaus, touroperators en op vakantiebeurzen, moeten nog meer mensen de weg naar de Duitse luchthaven zien te vinden.
FMO werkt op het gebied van marketing intensief samen met de Duitse vakantievlieger Germania, die meerdere vluchten vanaf Münster-Osnabrück verzorgt. Smet daarop is wel dat Germania momenteel met financiële problemen kampt. Daar maken we ons zorgen over, maar ze werken aan een oplossing. We hebben er alle vertrouwen in dat het tot een oplossing komt , zegt Döbberthin.
Aansluitingen verbeteren
Naast meer marketing en meer bestemmingen, wil FMO ook de aansluitingen verbeteren op Frankfurt, dat na Schiphol een van de grootste luchthavens van Europa is. Het moet interessant worden om via Münster-Osnabrück naar Frankfurt te vliegen, en vanaf daar het vliegtuig naar verdere bestemmingen buiten Europa te pakken , aldus Döbberthin.
Dat consumenten vooral naar de prijs van een vliegticket kijken en minder naar de vertreklocatie, zegt Döbberthin zich ook te realiseren. De concurrentiestrijd is hevig, ja. Wij azen op Nederlanders, maar KLM wil juist steeds meer Duitsers trekken. Daardoor zijn tickets van bijvoorbeeld Lufthansa in Nederland vaak goedkoper dan in Duitsland. En KLM-tickets zijn bij ons weer goedkoper , aldus de marketingdirecteur. Vervolgens: Maar we zullen van ons laten horen dit jaar.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Robin Hilberink