Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Sander en Marloes verruilden Enschede voor een jaar in een camper op Ibiza

392904 893388

Sander Nieland gooide begin 2018 zijn leven om: hij verruilde zijn woning in hartje Enschede voor de acht vierkante meter van een camper. Samen met zijn vrouw woonde hij een jaar op Ibiza. Nu wil hij anderen helpen bij hun droom.

Als ik s ochtends wakker werd van de zonnestralen en de deur opendeed, zag ik de zee. Ik rolde praktisch vanuit mijn bed het water in. Sander straalt als hij terugdenkt aan zijn tijd op het Spaanse eiland Ibiza. Ultiem geluk en ultieme vrijheid , vat de veertiger het samen. Exact waar hij naar op zoek was. Mijn leven was op een schaal van nul tot tien altijd een stabiele zeven of acht. Ik miste de hoge pieken

Life is better in flip flops
Tijdens een vakantie op Sardinië besloot hij samen met zijn vrouw Marloes het roer volledig om te gooien. We zaten op het strand, keken naar onze voeten en stelden vast: life is better in flip flops. Elke vakantie zeiden we weer tegen elkaar: dit is zo fijn, dit moeten we vaker doen. De vakanties waren een groot contrast met zijn leven als sportdocent op het ROC van Twente en waterpolocoach op hoog niveau. Niet zelden maakte Sander weken van zeventig uur. In Sardinië besloten we onze vaste patronen los te laten en te gaan reizen.

Het stel stelde zich een doel: over anderhalf jaar zouden ze vertrekken. De bestemming: Ibiza. Ze gingen voor een zo goedkoop mogelijk en flexibel verblijf: een oud camperbusje van acht vierkante meter. Perfect voor deze fase van ons leven. Terug naar de eenvoud, zonder al onze ballast.

Eindelijk geen wekker meer
Onder die ballast viel ook hun huis in Enschede en Sanders vaste baan. Het huis werd onderverhuurd en de baan opgezegd. Het voelde als een bevrijding. Eindelijk avontuur. Eindelijk geen wekker meer.


Begin 2018 was het moment daar. Twijfels of angsten had het stel niet. Gaaf was mijn enige gedachte toen ik achter het stuur kroop , vertelt Sander. Vlak na aankomst op Ibiza kwam hij echter in het diepe dal, dat hij thuis had gemist. Het regende en het was koud. Ik dacht: wat doen we hier in hemelsnaam? Comfortabel was de camper ook allerminst. We hadden geen douche en moesten voor onze grote boodschap elders een toilet zoeken. En het bed was 1.20 meter breed. We zaten gewoon klem als we er met z n tweeën in lagen. We konden elkaar af en toe echt wel achter het behang plakken.

Maar naast de diepe dalen, kwamen ook de hoge pieken: Zo voel je dat je echt leeft. Eindelijk had ik de vrijheid mijn eigen leven in te delen. We hadden echt tijd voor onszelf. Elke avond speurde het stel naar een idyllische slaapplek in de natuur. Op een schaal van nul tot tien, een dikke tien , zegt Sander.

Hoe dan?
Allemaal leuk en aardig, maar ook met een camper als woning moest er geld binnenkomen. Zijn vrouw Marloes vond de oplossing: Ze heeft als diëtist een eigen praktijk. Zij kon consulten op afstand houden, via Skype.

Sander zelf richtte het bedrijf The Volcano op, waarmee hij op Ibiza meerdaagse retraites organiseerde. Het doel: Mensen leren naar hun gevoel te luisteren en daar ook naar te handelen.

Als digitale nomaden harkten ze zo met een laptop op schoot toch hun centen binnen. Maar na een jaar hield het stel het voor gezien. Het avontuur zat er voor ons op. Het was goed zo.

Dromen
Terug in Twente wil Sander nu andere Tukkers helpen met het verwezenlijken van hun dromen. Ik krijg vaak de vraag hoe het ons is gelukt. Veel mensen dromen ervan om te reizen, maar doen het vervolgens niet. Zijn advies: Luister naar je innerlijke stem. Zoek wat je echt wil, maak een actieplan en ga daarvoor. Of dat nou reizen is of minder werken.

Om die boodschap niet alleen op Ibiza, maar ook in Twente te verspreiden doopte hij zijn retraites om tot pitstops . Klinkt minder zweverig, dat past beter bij Twente.

Pitstop
De eerste pitstop vindt van 22 februari tot 24 februari plaats in Buurse. Voor Twentenaren die liever in de zon zitten: de retraites vinden ook weer op Ibiza plaats. Of Sander en Marloes daar dan ook met hun camper staan, weten ze nog niet. Maar een ding is zeker: ze zijn nog lang niet uitgereisd.

Kijk voor meer informatie over de pitstops op www.thevolcano.nl.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.