Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Saxion Enschede zet stap in onderzoek naar dna in geurdoekjes

392970 855283

Hogeschool Saxion heeft een flinke stap gezet in haar onderzoek naar het gebruik van oude geurdoekjes in onopgeloste politiezaken. Hart van Nederland besteedt daar donderdagavond op televisie aandacht aan.

Geurdoekjes werden tot 2006 gebruikt om politiehonden een link te laten leggen tussen een zware misdaad en een verdachte. Saxion werkt, zoals deze krant al eerder meldde, al een paar jaar aan een methode om uit die doekjes een dna-profiel te halen. Nu is het gelukt om uit een zelfgemaakt doekje een menselijk cel te halen en vervolgens een gedeeltelijk dna-profiel te maken. Waarmee we hebben bewezen dat de methode werkt , aldus Jaap Knotter van Saxion.

Lucky shot

Dat betekent volgens de lector Advanced Forensic Technology van de hogeschool nog niet meteen dat de methode kan worden ingezet bij lopende cold case-onderzoeken van de politie. Daarvoor moeten nog wel een paar stapjes worden gezet , aldus Knotter. Als die zijn gedaan, kan het een doorbraak in oude politiezaken betekenen. Al houdt Knotter een slag om de arm. Het blijft een lucky shot om dna te vinden. En als dat lukt, is nog lang niet zeker dat het dna van de dader is.

Televisie
Hart van Nederland (SBS6) heeft onlangs bij Saxion opnamen gemaakt voor een item over de onderzoeksmethode van Saxion. Dat staat ingepland voor de uitzending van vanavond. Aanvang: 19.00 uur.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.