Gedeputeerde Eddy van Hijum zit na het echec rond Lithium Werks in de problemen. 7,5 miljoen euro aan Overijssels gemeenschapsgeld zit bij een bedrijf dat onder controle staat van een Amerikaan met een bv in Eersel. Vanavond moet hij uitleg geven aan Provinciale Staten. Drie redenen waarom daar geen bloed uit zal vloeien.
1. (Bijna) iedereen is medeplichtig
Eddy van Hijum is politiek verantwoordelijk voor wat een blamage is geworden: de deal met miljonair Kees Koolen en het bedrijf Lithium Werks. Zij beloofden in september met een lening van 7,5 miljoen euro tweeduizend arbeidsplaatsen te creëren op de Technology Base in Enschede. Koolen en Lithium Werks verbraken echter hun samenwerking. Eigenaar Jo Fisher van Lithium Werks wil de 7,5 miljoen niet zomaar teruggeven.
Van Hijum hoeft Provinciale Staten alleen maar te verwijzen naar de besluiten die de Staten zelf namen. Zij stemden weloverwogen in met de uitzonderingen, die voor een lening aan Lithium Werks werden gemaakt. Zij werden door Van Hijum bijgepraat over argumenten, om dat met stoom en kokend water te doen. Niet iedereen in de Staten was het daarmee eens, maar een flinke meerderheid wel. En in Twente stemden de lokale bestuurders ook in met het maken van uitzonderingen. Kortom: iedereen was erbij en wist ervan. Wanneer de Staten Van Hijum daarop afrekenen, geven ze zichzelf een brevet van onvermogen.
2. Vertrouwen
In de basis gaat het over vertrouwen bij bestuurders die in problemen komen. En dat hangt weer samen met de vraag of Provinciale Staten volledig en juist zijn geïnformeerd. Investeringsmaatschappij Oost NL schetst in een brief het proces waarin Koolen en Lithium Werks uiteen gingen. Conclusie: het gebeurde buiten medeweten van Oost NL - lees: Van Hijum. Ofwel: hem valt daarin niets te verwijten.
3. Verkiezingen
Over een kleine twee maanden zijn er Provinciale Statenverkiezingen. Eddy van Hijum is de lijsttrekker van het CDA, dat stevig in een coalitie zit met D66, VVD en ChristenUnie. De kans dat het CDA z n lijsttrekker laat vallen is nul. De kans dat coalitiepartijen D66, VVD en CU dat doen, grenst aan nul. Het CDA is immers de grootste in Overijssel en zal dat na de verkiezingen nog steeds zijn.
Nu de lijsttrekker afbranden, vermindert de kansen op deelname aan de nieuw te vormen coalitie. Verkiezingen zijn desondanks bij uitstek de tijd je te profileren. Een gouden kans voor de PvdA, die tégen de lening voor Lithium Werks stemde. Maar fractieleider Tijs de Bree is kandidaat-gedeputeerde voor zijn partij. Die gooit niet zomaar zijn eigen glazen in. Het is dan ook niet vreemd dat ook de grootse oppositiepartij, de PvdA, voorzichtig reageert op het echec.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen