Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

AUDIO | Meiden in Twente lopen warm voor autotechniek

394301 jumper cables 926308 1920

Het aantal meiden dat een opleiding aan het ROC van Twente volgt in autotechniek, is de afgelopen jaren verzesvoudigd. Volgens de school het resultaat van actief campagnevoeren en ontwikkelingen binnen de autobranche: Het is geen vies beroep meer.

Apetrots is Laurens van Lier, directeur mbo College voor Transport, Logistiek & Mobiliteit bij ROC van Twente, op de groei. Werken in de autotechniek is niet langer een echt jongensberoep. De grenzen tussen zogenaamde mannen- en vrouwenberoepen vervagen steeds meer. Hij benadrukt dat het nog steeds niet om grote aantallen gaat. Van de 494 leerlingen die in het schooljaar 2017-2018 een opleiding volgden in de autotechniek, zijn er slechts 19 vrouw. Toch is dat een groei van ruim 600 procent ten opzichte van vier jaar geleden. Het gaat erom dat het aantal meisjes groeit, daar proberen we alles aan te doen.

Vooroordelen
Dat alles behelst onder meer het actief benaderen van meiden tijdens voorlichtingen op scholen. Het doel: vooroordelen over de autobranche ontkrachten. Werken in de autotechniek wordt vaak gezien als vies en fysiek zwaar , legt de directeur uit. De hele dag op je rug liggen, zwarte vuile handen en zwaar tillen , somt hij op. De praktijk anno 2019 is volgens Van Lier totaal anders. Sommige garages zijn net laboratiums. Auto s van nu zitten vol computers. De autotechniek verschuift steeds meer richting ict. En ook het fysiek zware werk, zoals het tillen van grote banden voor bedrijfswagens, neemt af. Daar zijn tegenwoordig allerlei hulpmiddelen voor.

En het ouderwetse banden verwisselen dan? Of het vervangen van een oliefilter? Natuurlijk hoort dit er ook nog steeds bij, maar het werk van een automonteur is veel gevarieerder geworden. Monteurs zijn in verhouding meer met computers en het begeleiden van de klant bezig, en minder met het vieze werk. Door op structurele basis vooroordelen te ontkrachten, spreekt de school naar eigen zeggen een steeds groter wordende groep meisjes aan.

Gendertrainingen
Naast het geven van voorlichtingen, heeft ROC van Twente de zichtbaarheid van vrouwen vergroot in promotionele uitingen zoals brochures, worden er zogenoemde gendertrainingen gegeven aan docenten van technische opleidingen om zowel jongens als meisjes op de juiste wijze bij de les te betrekken en zijn er projecten opgezet om meiden in contact te brengen met vrouwelijke rolmodellen in de techniek.

Ook wordt er actief gestuurd op het zoeken naar en aannemen van vrouwelijke docenten in de techniek. Het zijn allemaal aanbevelingen op basis van de Genderscan van de VHTO (landelijk expertisebureau voor meisjes/vrouwen in bèta, techniek en ict red.) die in 2017 op ROC van Twente is uitgevoerd. Een onderzoek waarbij het diversiteitsbeleid van een onderwijsinstelling wordt gescand en vervolgens vertaald naar een verbeteraanpak. Een aanpak die gezien de stijgende lijn, lijkt te werken.

Wat moet die vrouw hier?
Wat betreft de autobranche zelf, kunnen sommige garages in de regio op het gebied van emancipatie volgens Van Lier nog wel een slag maken. Er zijn nog steeds conservatieve garages die denken: wat moet die vrouw in onze werkplaats? . Het overgrote deel van de garages in onze regio doet volgens de directeur niet moeilijk over het aannemen van een vrouwelijke monteur. De vraag naar mensen in de autotechniek is enorm, het gaat erom of je goed geschoold bent. Of je man of vrouw bent, maakt ze niks uit.

1Twente sprak met Laurens van Lier van het ROC van Twente. Beluister het interview hieronder terug.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.