Waarom zouden meiden dit niet kunnen? , is Kelly s reactie op het stereotype dat automonteur een mannenberoep is. Ja, het is fysiek zwaar werk, maar dat geldt net zo goed voor mannen als voor vrouwen. De mannen liggen aan het einde van de dag ook uitgeput op de bank hoor.
Kelly is overtuigd van haar zaak, maar sommige garagehouders in de regio niet. Ze werd meerdere malen afgewezen vanwege het feit dat ze een vrouw is. Ondanks het tekort aan autotechnici, heb ik flink moeten solliciteren om aan de bak te komen. Vooral bij kleine garages kreeg ik gekke blikken en reacties als: vrouwen horen niet in de werkplaats. De 19-jarige liet zich niet uit het veld slaan. Bij Munsterhuis in Enschede kreeg ze uiteindelijk een baan. Hier kijken ze niet anders naar mij omdat ik een vrouw ben. Van klanten krijgt ze zo nu en dan wel een verbaasde reactie. Heb jij aan mijn auto gewerkt? , zeggen ze dan. Ik vind die verbazing juist wel tof.
Meisjes-meisje
De keuze voor de opleiding tot autotechnicus was niet makkelijk voor Kelly. Klasgenoten en docenten op de middelbare school zeiden dat ik het niet kon omdat ik een echt meisjes-meisje ben. Ja, ik hou van make-up en paarden, maar ook van sleutelen aan auto s. Ze kreeg haar liefde voor het vak met de paplepel ingegoten door haar vader die fervent sleutelaar is. In groepsverband werkte hij regelmatig aan allerlei motorvoertuigen. Toen ik zag dat er een vrouw in die groep zat, dacht ik: dat wil ik ook.
Zo gezegd, zo gedaan. Afgelopen augustus behaalde ze haar diploma en sinds september werkt ze fulltime als automonteur. Omdat de vrouwelijke monteur uit het gezelschap van haar vader voor haar de doorslag gaf, probeert ze nu ook andere meiden aan te sporen de stap richting de autotechniek te maken. Haar boodschap is duidelijk: Heb schijt aan wat mensen zeggen en ga er gewoon voor.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen