Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Boz uit Enschede ziet in Zwolle kansen voor DENK

394671 download 252

Ook de provincie kan de politieke idealen over verdraagzaamheid en tolerantie goed gebruiken, zegt Kenan Boz. Hij is lijsttrekker van DENK bij de Statenverkiezingen. Duurzaamheid, woningbouw, openbaar vervoer en arbeidsmarkt - er valt veel te doen.

Zijn naam als nummer 1 op de kandidatenlijst van DENK Provinciale Staten is toch een opvallende. Eind 2014 haakte Kenan Boz om medische redenen noodgedwongen af als gemeenteraadslid, ruim vier jaar later keert hij zo goed als zeker terug in de politiek. Niet als PvdA-volksvertegenwoordiger zoals in zijn woonplaats Enschede, maar als Statenlid voor DENK.

Dat zit er dik in , zegt de lijsttrekker die DENK in Overijssel aanvoert op weg naar een entree in Provinciale Staten bij de verkiezingen van 20 maart. Twee zetels, dat moet er minimaal inzitten, zo omvangrijk is onze achterban in Overijssel wel. Zijn medische tegenslag van een paar jaar geleden bleek uiteindelijk te bestaan uit slaapapneu. Het is een aandoening die weliswaar niet volledig is bezworen, maar die Boz inmiddels wel onder controle heeft. Ik heb ermee leren leven.

Switch
Hij switchte van partij en verliet de PvdA. Boz bekeerde zich na breuk van de sociaaldemocraten met partijleider Tunahan Kuzu en Selçuk Ãztürk tot het gedachtegoed van DENK. Dat had vooral te maken met de wijze waarop de PvdA landelijk met Kuzu omging. Er ontstond bij de PvdA in Den Haag steeds meer een beeld van goede en foute Turken. Dat stak me. In Enschede viel dat op zich nog mee bij de PvdA. Maar ook hier hoorde je een tijd lang de geluiden over de lange arm van Ankara en dat van daaruit de nieuw te bouwen moskee wel gefinancierd zou worden. Ik ben actief binnen de moskee en weet dat het onzin is. Zou het wel waar zijn van die geldstromen, dan was de moskee qua financiën al veel eerder rond geweest.

Hij wordt nu provinciaal actief voor DENK en stelt dat er straks, na 20 maart, het nodige werk op de nieuwkomer wacht in Zwolle. Er zijn wel een paar dossiers waarbij we het DENK-geluid kunnen laten horen. Dan denk ik aan duurzaamheid en aan het feit dat juist de provincie het geld heeft om ervoor te zorgen dat bijvoorbeeld zonnepanelen met regelingen voor iedereen bereikbaar zijn. Maar ook aan het verduurzamen van woningen kan veel meer worden gedaan. Ook als het gaat om de bouw van meer woningen in de sociale sector ligt er een rol die de provincie veel meer zou moeten oppakken. En vergeet het openbaar vervoer niet. Dat kan en moet veel meer worden gestimuleerd, met betere en frequentere verbindingen.

Gelijke kansen
En Boz noemt de arbeidsmarkt. Zeker op dat vlak zijn we nodig, als je het hebt over gelijke kansen en meedoen. Nog steeds zijn sollicitanten in het nadeel als hun naam niet Nederlands klinkt en op u of een andere typisch Turkse uitgang eindigt. Dat is iets waar de provincie wat aan kan doen.

Boz voert een overwegend mannelijke lijst aan. DENK komt met tien namen op het stembiljet, slechts een van hen is vrouw. Dat is misschien jammer, maar het is een gegeven. Het is vooral een goede en jonge lijst. Dat is wel typerend voor DENK, dat we zoveel jongeren aantrekken. En er zit een Nederlander bij, Stan Seppenwoolde uit Hengelo. Daaruit blijkt dat we een beweging zijn die steeds meer mensen aanspreekt.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.