Het beteugelen van de kosten en tegelijkertijd de beste zorg leveren aan alle inwoners van Enschede. Dat is een onmogelijke opgave, zo schrijft het college van B en W in een vooruitblik op het toekomstig beleid binnen het sociale domein.
Niet een, niet twee, maar zelfs drie keer staat het in het beleidsstuk dat vanavond in een commissievergadering in het stadhuis wordt besproken: Enschede is bezig met een onmogelijke opdracht. Zoals bekend ziet de gemeente zich geconfronteerd met oplopende kosten binnen zorg en jeugdhulp en verdienen ook het armoede- en bijstandsbeleid de constante aandacht. Tegelijkertijd zien de bestuurders dat bijbehorende budgetten die de gemeente krijgt vanuit Den Haag steeds kleiner worden. In een vooruitblik geeft het college in grote lijnen aan waar de komende jaren rekening mee moet worden gehouden.
Wachtlijsten
De mogelijke veranderingen zijn niet mals. Om uit te kunnen komen met de budgetten, zijn volgens het college rigoureuze maatregelen nodig. Hoewel deze maatregelen nog niet concreet zijn ingevuld, wordt het niet langer vergoeden van dure dagbesteding als optie genoemd. In vier stadsdelen begint al een project waarbij dagbesteding laagdrempelig wordt aangeboden bij clusters van sportverenigingen.
Een andere optie is het laten ontstaan van wachtlijsten in (delen) van de zorg. Moeilijke, maar noodzakelijke keuzes, zegt het college. Alle regelingen worden nog eens kritisch tegen het licht gehouden en gewogen op alternatieven die samen met inwoners kunnen worden opgepakt. In dat licht is bijvoorbeeld het gratis openbaar vervoer voor 65-plussers met een minimuminkomen afgeschaft in de hoop dat een project zoals automaatjes, waarbij vrijwilligers hun buurtgenoten een lift aanbieden, van de grond komt.
Het kan altijd beter
Terug naar de onmogelijke opdracht. Dat is een van de richtingen in de bedrijfskunde , zegt Arjan Kampman, als wethouder verantwoordelijk voor het geheel aan veranderingen in het sociale domein. Je kunt alles nog zo goed doen, maar er hoeft maar een dingetje fout te gaan en het deugt niet. De realiteit is dat we niet weten waar we aan toe zijn en welke budgetten we krijgen. In de kern zullen er altijd zaken blijven die beter kunnen.
Wel benadrukt Kampman dat wat hem betreft het welzijn van de Enschedeër op de eerste plaats staat. Ik houd niet van het woord bezuinigen, dat slaat de energie uit de samenleving. We moeten creatief omgaan met wat we hebben. Maar die enorme opgave kunnen we niet doen zonder rigoureuze keuzes. Het is uiteindelijk aan de gemeenteraad welke keuzes dat zullen zijn.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Marieke Bakker