Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Coach Iris Roolvink helpt ouders: €˜Pubers zijn zo lief,

395247 894558

Pubers, zijn ze niet schattig? Aandoenlijk zoals ze tekeergaan tegen jou en je stomme regels, met de deuren slaan en het bloed onder je nagels vandaan halen. Coach Iris Roolvink helpt ouders grip te krijgen op hun onhandelbare kroost.

Ja, je kunt ze soms achter het behang plakken. Maar het hoort erbij, zegt Iris Roolvink (48). Pubers zijn prachtige mensen, omdat ze zichzelf ontwikkelen. Roolvink besloot onlangs, na ruim twintig jaar in het onderwijs, om voor zichzelf te beginnen als coach. Niet van pubers maar van hun ouders. Om ze een handje te helpen als ze het even niet meer weten. Haar belangrijkste boodschap: je doet het goed, ook al luisteren je puberkinderen niet naar je. Ouders voelen zich soms kwetsbaar, en het kan fijn zijn als er iemand van buitenaf meekijkt en zegt: je doet niks verkeerd.

Ervaring
Hoewel haar eigen dochters de puberleeftijd nog niet bereikt hebben, heeft ze een schat aan ervaring. Al die jaren was ze, behalve gymdocent, mentor van vmbo-leerlingen in alle leeftijden. Van dichtbij maakte ze mee hoe gezinnen er niet meer uitkwamen. Tijdens huisbezoeken merkte ik soms dat ouders ook met de handen in het haar zitten. Dat gaf een spanningsveld. Ik wilde ze helpen, maar ik was er voor het kind. Daarom wilde ik ouders gaan ondersteunen.

Nog een boodschap: lees pubers niet te veel de les. Wees er gewoon voor ze. Ze mogen fouten maken. Dat gaan ze ook doen, want dat deed je zelf ook. Je hoeft niet te doen alsof je zelf nooit iets verkeerd deed. Integendeel, praat erover.

Details
Dat betekent niet dat ouders hun eigen domme puberstreken tot in detail moeten opbiechten, maar ze kunnen wel laten zien dat ze niet onfeilbaar zijn. Als je altijd maar het goede voorbeeld wilt zijn, weten je kinderen niet dat het verkeerd kan gaan. Neem nou alcohol. Je kunt vertellen hoe je er zelf mee omging, of je doet alsof je nog nooit een druppel hebt aangeraakt. Dan denken ze: mijn ouders deden dat niet. En dan heb je het er dus weer niet over. Terwijl ze het toch gaan uitproberen.

Groep
Elke ouder heeft minstens één gouden tip, denkt Roolvink. Daarom zou ik het mooi vinden om ouders in een groep met elkaar te laten praten. Zo help je elkaar het meest. Het kan soms eenzaam lijken, maar je bent echt niet de enige die tegen het gemopper aanloopt, tegen het ongezellige sfeertje thuis. Pubers zijn kleine mensen die worstelen met zichzelf en de wereld. Ze gaan zich tegen je afzetten, maar eigenlijk hebben ze je nog steeds nodig. Je moet er voor ze zijn, daar vertrouwen ze op.

Luisteren
Als ze één tip kan geven is het: luisteren. Vertel niet voortdurend wat ze moeten doen, laat ze het zelf uitzoeken. Ze moeten hun verhaal kwijt kunnen zonder dat ze meteen te horen krijgen wat ze verkeerd hebben gedaan. Uiteindelijk komen ze er aan de andere kant als volwassenen uit. Dat is lastig om te zien als ze voor je neus staan te mopperen. Maar wees blij dat ze bij jou mopperen, want daar zijn ze veilig.

opjezelfvertrouwen.nl

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.