Van alle meldingen die bij Buurtbemiddeling binnenkomen, heeft 75 procent te maken met geluidsoverlast. Op een totaal van inmiddels 200 meldingen per jaar gaat het dus om 150 gevallen.
Irritaties De overige kwesties betreffen onder andere irritaties over rommel, parkeerproblemen of om andere redenen niet met elkaar overweg kunnen, zegt Edith Meijer. Zij is een van de twee betaalde krachten van Buurtbemiddeling. De organisatie is als project vorig jaar aangehaakt bij de SMD (Sociaal Maatschappelijke Dienst), en was daarvóór een onderdeel van Alifa.
Vrijwilligers
Het werkgebied is na de pilot in Oost uitgebreid naar de hele stad, wat een verklaring is voor het toegenomen aantal meldingen. Op dit moment heeft Buurtbemiddeling een poule van 25 vrijwilligers. Burgers kunnen zelf de hulp van Buurtbemiddeling inroepen, maar ook bijvoorbeeld de politie of woningcorporaties.
Onhaalbaar
Vrijwilligers krijgen een gedegen opleiding en moeten kunnen worden ingezet bij twaalf bemiddelingen per jaar. Voor sommigen van hen is dat door tijdgebrek onhaalbaar.
Daarom is Buurtbemiddeling op zoek naar meer vrijwilligers, in elk geval vijf maar liefst meer mensen. Edith Meijer: Het is belangrijk om bij een melding zo snel mogelijk in actie te komen om met alle betrokken partijen samen naar een oplossing te zoeken waar iedereen mee kan leven.
Les
Misschien wel de belangrijkste les is dat het bij bemiddelen niet gaat om het gelijk, maar om het geluk. Voorwaarde is dat alle betrokkenen openstaan voor een gesprek en dat er met hen afspraken zijn te maken, zegt Edith Meijer.
Die bereidheid is er niet altijd en niet met iedereen zijn afspraken te maken. Maar we maken het veel vaker mee dat buren die eerst met elkaar overhoop lagen weer normaal met elkaar kunnen omgaan.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay